Îţi cade părul? Avem soluţii!

Îţi spunem cum să previi şi să tratezi neplăcuta problemă a căderii părului.

Doar cine nu s-a confruntat niciodată cu această problemă nu poate înţelege îngrijorarea pe care o provoacă un păr mai rar pe zi ce trece. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, din cauza schimbărilor hormonale, însă acestora li se pot adăuga factori ca stresul, excesul de mercur, afecţiuni ale scalpului şi carenţele de vitamine.

TREBUIE SĂ ÎNŢELEGI PROCESUL
Un ciclu de creştere a părului durează doi până la şase ani. În perioada respectivă fiecare fir de păr va creşte aproximativ un centimentru în fiecare lună. Între 85 şi 90 % dintre firele scalpului se află în faza de creştere (sau anagenă). Restul de 10 – 15% dintre fire se află în faza de tranziţie (sau catagenă), când foliculul pilos se micşorează, urmând ca după câteva luni, odată intrate în faza latentă (sau telogenă), firele să cadă.

Aşa cum declară dermatologii, este normal să pierzi în jur de 100 – 150 de fire de păr pe zi. Dar dacă pierzi mai mult de atât şi observi că părul tău devine semnificativ mai fragil, trebuie să consulţi un specialist. Este important să afli dacă este vorba despre afecţiunea genetică denumită alopecie androgenetică (calviţia) sau despre altceva. Medicul de familie te va îndrum spre teste ale glandei tiroide şi ale sângelui.

MODALITĂŢI DE PREVENIRE

 • Asigură-te că ai o dietă echilibrată bogată în vitamina B, proteine, acizi graşi omega-3 şi ai grijă la nivelul mercurului selecţionând cu atenţie tipul de peşte pe care obişnuieşti să îl mănânci (de exemplu, heringul este sărac în mercur). 
 • Ia zilnic suplimente de multivitamine, biotină şi zinc – toate fortifică părul şi unghiile. 
   
 •  Dacă analizele ţi-au confirmat că ai anemie, este foarte probabil să ai o deficienţă de fier – esenţial pentru un păr sănătos şi rezistent. În acest caz, trebuie să incluzi în regimul zilnic cât mai multe vegetale ca spanacul, varza sau preparatele din tofu. 
   
 •  Stiliştii recomandă masajul. Tot ce trebuie să faci este să-ţi foloseşte buricele degetelor şi un strop de ulei de argan sau de ricin şi, cu mişcări circulare, să masezi scalpul preţ de cîteva minute înainte de şamponare. Teoria spune că masajul stimulează temporar circulaţia sângelui de la nivelul scalpului şi determină o fortifiere a rădăcinii părului.   
   

MODALITĂŢI DE TRATARE

 • Dacă motivul căderii părului este o afecţiune tiroidiană, mergi la un medic endocrinolog. Acesta îţi poate prescrie o doză de hormoni sintetici, aşa cum este Synthroid-ul, ce poate ţine problema sub control.
 • Când este vorba despre Sindromului Ovarelor Polichistice trebuie adoptată o dietă hipoglicemică (nivel scăzut de zahăr şi carbohidraţi), care poate reduce grăsimile din organism şi poate echilibra nivelul insulinei din sânge. Dacă nu funcţionează, doctorul îţi poate prescrie Metformin, un mediament pentru diabetici, care controlează nivelul zahărului din sânge.
 • Un alt remediu, folosit atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este minoxidilul. Substanţa activă este inclusă în produse ca Rogain (www.rogaine-romania.com), un tratament disponibil sub formă de spumă sau soluţie lichidă.