Au veganii pielea mai frumoasă?

Acea strălucire a tenului lor nu se datorează numai disciplinei și salatelor pe care le consumă.

Cum știi dacă cineva este vegan? Nu îți face griji, îți va spune. Aceasta este o glumă veche, desigur. Însă așa cum se dovedește, atunci când ei nu spun asta, pielea lor curată și luminoasă o poate face. Dermatologii s-au chinuit pentru mult timp să dovedească ceea ce pacienții lor vegani bănuiau, iar în cele din urmă știința a înțeles și ea.

„Numărul cazurilor de acnee hormonală pe care le văd a crescut atât de mult”, spune S. Manjula Jegasothy, dermatolog din Miami. „Totul pleacă de la hormonii din carnea de animale pe care o consumăm, pentru că sunt hrănite sau injectate cu ei.” Hamburgerii non-organici și carnea de pui pot provoca dezechilibre hormonale care activează funcționarea excesivă a glandelor sebacee, ceea ce duce la erupții și la acea acnee chistică pe care cu toții o urâm.

Desigur, unii vegani trăiescu cu cartofi prăjiți și Oreo (da, sunt vegani), dar aceștia sunt excepțiile. În general, veganii mănâncă mai multe produse proaspete – știi tu, acele alimente colorate adunate de pe pământ sau culese din copaci, nu scoase dintr-o cutie – decât altcineva în mod obișnuit. Deloc surprinzător, consumul de fructe și legume pline de vitamine previne problemele tenului mai bine decât orice mâncare pe care ți-o poți comanda stând în mașină. Un studiu recent a arătat că dietele bogate în pigmenți carotenoizi (roșu, portocaliu, galben) din produse oferă tenului femeilor caucaziene o tentă galbenă plăcută, care îl face să pară mai sănătos și mai atractiv.

Însă consumul de legume nu este singurul lucru bun pe care îl fac veganii. Lactatele sunt deosebit de nocive pentru piele, spun dermatologii. „Pentru ca o vacă care alăptează să îi poată oferi puiului ei tot ce are nevoie pentru a crește, laptele ei trebuie să aibă un conținut ridicat de hormoni”, spune Jegasothy. Dermatologul William Danby chiar a numit laptele de vacă „acel aliment al naturii, perfect pentru crearea acneei.” Dacă ai probleme cu erupțiile, ai permisiunea noastră să treci laptele pe lista neagră.

Ai nevoie de mai multe dovezi? Cercetătorii care studiază populațiile indigene din Papua Noua Guinee și Paraguay – oameni care au diete tradiționale bazate pe plante, cu alimente neprocesate și conținut scăzut de grăsimi – au descoperit întregi comunități care nu au singur coș pe tenul lor. Nici măcar unul. În cazul în care nu ești convinsă (noi suntem).

Mâncărurile care chiar cauzează acnee

Hamburgerii
Carnea roșie de slabă calitate este considerată de mulți foarte acidă (ceea ce duce la inflamație), plină de hormoni de creștere (ceea ce duce la coșuri) și de antibiotice (pur și simplu, nu!).

Carnea de pui
Deși puilor nu le este administrat niciun hormon, (în America, FDA și USDA interzic asta), ei produc singuri destul de mulți, groaznici pentru pielea umană.

Înghețată
Are un conținut extrem de ridicat de zahăr și lactate care declanșează acneea. Ce credeai?!

De Meirav Devash
Traducere și adaptare de Andreea Badea

Foto: Shutterstock

 

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro