Alfabet de skincare: P de la Peptide

Alfabet de skincare: P de la Peptide

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

Dacă ai început să te informezi în legătură cu produsele antiîmbătrânire, trebuie neapărat să descifrezi eticheta. Printre ingredientele pe care vei vrea să le vezi acolo se numără peptidele, și îți spunem imediat de ce.

Ce sunt peptidele?

Să începem cu începutul și să definim termenul: peptidele sunt fragmente de proteine compuse din aminoacizi. Pentru că proteinele sunt elemente de bază ale pielii, aceasta are nevoie de peptide pentru a nu-și pierde fermitatea, ori pentru a amâna pe cât posibil apariția ridurilor și pierderea elasticității.

La ce folosesc?

Peptidele introduse în formulele produselor de skincare promit uneori câte-n lună și în stele. Din păcate, uneori informațiile despre beneficiile pe care le pot avea acestea ajung să fie exagerate. Peptidele nu pot face minuni, însă în combinație cu alte ingrediente esențiale pentru piele pot preveni îmbătrânirea prematură a pielii și pot revitaliza tenul.

Există diferite tipuri de peptide care pot avea efecte diferite, de la estomparea liniilor fine până la creșterea fermității pielii sau la repararea barierei acesteia. De obicei, produsele de skincare conțin o combinație de mai multe tipuri de peptide.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii peptidelor?

Avantajul peptidelor este că sunt ingrediente eficiente în lupta anti-îmbătrânire. Combinarea lor într-un singur produs îți permite să țintești mai multe semne ale îmbătrânirii odată și să le tratezi pe fiecare în parte. Un dezavantaj este fragilitatea lor. Dacă produsele care conțin peptide nu sunt păstrate în condiții corespunzătoare, se vor degrada din cauza luminii și aerului. În plus, anumite tipuri de peptide pot fi iritante pentru anumite tipuri de ten, așa că mai bine testezi produsul înainte să îl aplici pe toată fața.

În ce produse le găsim?

Le găsim de obicei în produsele anti-aging, precum serumuri, creme sau loțiuni. Intră în galeria foto pentru a descoperi recomandările noastre.

Foto: Hepta

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com