Alfabet de Skincare: O de la Oxid de zinc

Alfabet de Skincare: O de la Oxid de zinc

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

Dacă ai pielea iritată, inflamată, sau foarte sensibilă, ori cauți un produs foarte bun de protecție împotriva razelor UV, ar trebui să cauți Oxidul de zinc (Zinc Oxide) pe lista cu ingrediente.

Ce este Oxidul de zinc?

Oxidul de Zinc este un ingredient de uz farmaceutic și cosmetic, cu proprietăți de protecție și blocare a razelor UVA și UVB, de calmare a pielii, dar și cu proprietăți antiseptice. În plus, el poate fi folosit și ca pigment în produsele de machiaj. Se găsește în alimente precum semințele de dovleac sau de susan, stridii, carne de vită și miel, ciocolată neagră, fructe de mare, crap, linte, fasole, ficat de vită, porc, pui și iaurt.

La ce se folosește?

Oxidul de zinc se folosește în tratarea acțiunilor solare, dar mai ales pentru protejarea (cu spectru larg) a pielii împotriva razelor ultraviolete. Este benefic și pentru ulcere și răni, datorită proprietăților antiseptice, însă poate fi benefic și pentru a trata acneea, deoarece oprește secreția de sebum. Ajută, astfel, tenul tras să își recapete frumusețea naturală. Oxidul de zinc poate fi folosit și în tratarea rozaceei, fiind un anti-inflamator natural, dar și în combaterea îmbătrânirii pielii, întrucât poate face minuni în combinație cu vitamina E.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii sale?

Tratează pielea iritată, rănile sau ulcerațiile, protejează pielea de efectele negative ale razelor UVA și UVB și este eficient în tratarea acneei. În plus, oxidul de zinc ajută pielea să se regenereze în mod natural. Un dezavantaj ar ăutea fi acela că, în urma aplicării, lasă pe piele o nuanță albicioasă, însă el este introdus în produsele cosmetice alături de alte ingrediente colorante, care pot echilibra culoarea sa.

În ce produse se găsește Oxidul de zinc?

Câteva produse în care poți găsi Oxidul de zinc sunt La Roche-Posay Serozinc, Skinceuticals Sheer Physical UV Defense SPF 50, Avene Cicalfate Repair Cream, Revlon Colorstay for Normal/Dry Skin Makeup with SoftFlex, Ivory, SPF 15 sau Max Factor Miracle Touch Liuid Illusion Foundation.

Foto: Hepta

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com