Alfabet de skincare: N de la Niacinamidă

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am mai pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

Dacă te confrunți cu o piele problematică, iar acneea, roșeața, inflamația sau hiperpigmentarea îți sună foarte familiare, ar trebui să cauți acest ingredient pe etichetele produselor cosmetice pe care le folosești.

Ce este niacinamida?

Niacinamida este o vitamină solubilă în apă, forma fiziologic activă a vitaminei B3, denumită și vitamina PP, niacina sau acidul nicotinic. De origine naturală, poate fi găsită în alimente precum carne, nuci sau ciuperci.

La ce se folosește?

În timp ce alimentele care conțin niacinamidă nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă sănătoasă, ea este și un ingredient foarte popular în produsele cosmetice topice, datorită abilității sale de a trata problemele pielii cu efecte secundare minime. Datorită acțiunii sale antiinflamatorii, este foarte eficientă în tratamentul acneei și a hiperpigmentării, dar și în refacerea pielii arse de soare. Niacinamida poate fi administrată și sub formă de suplimente orale în tratamentul acneei.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii sale?

În tratamentul acneei, niacinamida nu numai că tratează coșurile existente, dar și previne apariția altora noi. Ca ingredient ce ajută la comunicarea între celule, ajută la stimularea microcirculației la nivelul pielii, îmbunătățind tonusul și elasticitatea pielii. Se consideră că este și un bun ingredient anti-aging datorită capacității sale de a crește nivelul de acizi grași din piele. În îngrijirea pielii, unde dozajul său este controlat, niacinamida nu are aproape niciun efect secundar și este un ingredient stabil atât în contact cu căldura, cât și cu lumina.

În ce produse se găsește niacinamida?

Niacinamida are efect maxim în produsele care se aplică și rămân pe piele, precum serumurile și tratamentele anti-acnee. Câteva produse în care o poți găsi sunt La Roche-Posay Effaclar Duo[+], Skinceuticals Metacell Renewal B3, emulsia hidratantă matifiantă H3 Derma Gerovital, crema Sebiaclear de la SVR sau Niacinamide 10% de la The Ordinary.

Foto: Hepta

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro