Alfabet de skincare: M de la Acid Mandelic

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am mai pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

Am stabilit deja cum stau lucrurile cu AHA și BHA și ce magie poate face exfolierea chimică pentru pielea noastră, însă ar mai fi un acid care merită atenția noastră: acidul mandelic.

Ce este acidul mandelic?

Este un alt tip de acid alfa hidroxi (AHA), cunoscut și sub numele de acid amygdalic. Este un exfoliant chimic eficient, dar nu atât de eficient precum acidul glicolic din cauza dimensiunii sale mai mari și a penetrării mai dificile a pielii.

La ce se folosește?

Acidul mandelic este un exfoliant chimic mai light, recomandat adesea pentru tenurile mai sensibile sau pentru cele de culoare închisă. Este utilizat pentru îndepărtarea celulelor moarte de pe ten (rupe legăturile intercelulare și activează astfel regenerarea celulelor), tratamentul fotoîmbătrânirii, estomparea petelor pigmentarea, tratatrea acneei inflamatorii non-chistice sau ca ingredient anti-aging.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii sale? 

Principalul dezavantaj se leagă de faptul că acidul mandelic nu este un exoliant atât de eficient precum acidul glicolic din cauza moleculei sale mai mari. Însă tocmai pentru că nu penetrează pielea atât de adânc precum alți exfolianți îl face un produs mult mai tolerabil pentru tenurile sensibile. Acidul mandelic stimulează producția de sebum, ceea ce îl face de nerecomandat pentru tenurile grase, dar de mare ajutor pentru tenurile uscate.

În ce produse poate fi găsit acidul mandelic?

Acidul mandelic poate fi găsit în anumite serumuri, măști sau fluide cu scop exfoliant. Poate fi găsit de unul singur sau în combinație cu acidul salicilic (BHA).

Foto: Hepta

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro