Alfabet de skincare: H de la Hidrochinonă

Alfabet de skincare: H de la Hidrochinonă

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am mai pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

Dacă te confrunți cu pete pigmentare (melasmă), cu siguranță vrei să știi mai multe despre acest ingredient. Are un rol esențial în combaterea lor, însă înainte să devii entuziasmată și să îl cauți pe toate etichetele produselor cosmetice, trebuie să îi afli atât părțile bune, cât și pe cele mai puțin bune.

Ce este Hidrochinona?

Hidrochinona este un compus organic aromatic care acționează ca un ingredient topic depigmentant. Practic, ea inhibă local prodcucția de melanină, tocmai de aceea este cel mai potrivit ingredient în lupta contra petelor pigmentare.

La ce se folosește?

Hidrochinona este un ingredient cu renume pentru prevenirea și estomparea petelor pigmentare. Ea nu albește pielea, nu scoate pigmentul închis din pete, tocmai de aceea denumirea de „agent de înălbire” este una eronată. Hidrochinona acționează prin împiedicarea sintetizării melaninei în zona afectată, astfel culoarea maronie a petelor este estompată treptat.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii Hidrochinonei?

De-a lungul timpului, s-au manifestat câteva controverse cu privire la acest ingredient. În testele realizate pe șoareci, această substanță, administrată oral în cantități mari, s-a dovedit a fi cancerigenă. Totuși, nu există niciun studiu făcut pe piele umană sau animală care să ateste că este cancerigenă, iar studii ulterioare au arătat că șoarecii metabolizează diferit hidrochinona față de oameni 10top-casinos. Așadar, hidrochinona rămâne cel mai eficient și sigur tratament împotriva melasmei. Dacă te confrunți cu pete maronii sau decolorări ale pielii, hidrochinona este printre cele mai bune ingrediente care te pot ajuta.

În ce produse poate fi găsită?

Fiind tratament împotriva melasmei, hidrochinona se găsește adesea în serumuri și creme, produse care rămân pe piele și nu sunt clătite. Produsele ce pot fi cumpărate fără prescripție medicală au concentrații între 0.5% și 2%, în timp ce pentru concentrații mai mari (4%) este nevoie de prescripție medicală.

Foto: Pixelformula

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro