Alfabet de skincare: G de la glicerină

Alfabet de skincare: G de la Glicerină

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am mai pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

Glicerina este un produs de care ai mai auzit și pe care cel mai probabil l-ai mai și folosit. Însă acum nu vorbim despre glicerina cumpărată din farmacie, ci despre ea ca ingredient cosmetic și despre rolul ei în produsele de beauty. La ce ajută glicerina și în ce produse trebuie să o căutăm?

Ce este glicerina?

Cunoscută și sub denumirea de glicerol, glicerina lichid incolor găsit în toate grăsimile naturale (animale sau vegetale), incluziv în lipidele pielii. Poate fi, de asemenea, produsă sintetic.

La ce se folosește?

Glicerina este un umectat, ceea ce înseamnă că atrage umezeala/hidratarea în stratul superior al pielii pe care este aplicată. În acest mod, previne uscarea și descuamarea pielii protejând bariera pielii în fața factorilor externi. Este adesea folosită în domeniul medical pentru a trata psorizisul sau dermatita, dar și pielea foarte uscată. Pe lângă produsele de skincare, glicerina mai este folosită și în săpunuri grație proprietăților ei hidratante și de curățare blândă.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii glicerinei?

Glicerina este eficientă în prevenirea uscării pielii și în protejarea și întărirea barierei acesteia. Eventualul dezavantaj vine din faptul că glicerina atrage hidratarea în epidermă din orice mediu în care o găsește în abundență – astfel, într-un mediu cu o umiditate ridicată o va atrage din atmosferă, însă în absența ei, va atrage hidratarea din straturile mai profunde ale pielii (derma), de unde hidratarea se poate pierde foarte ușor. Epiderma va arăta hidratată și netezită, însă nivelul de hidratare al dermei este compromis.

Tocmai de aceea, glicerina dă cele mai bune efecte când este combinată cu alte ingrediente, mai degrabă decât în forma ei pură. Spre exemplu, în combinație cu emolienți ocluzivi, riscul pierderii hidratării este redus semnificativ, iar uleiurile hidratante pot penetra mai adânc pielea și pot oferi o hidratare de durată. Persoanele care se confruntă cu o piele foarte uscată vor vedea o îmbunătățire majoră a calității pielii după ce vor folosi glicerina.

În ce produse poate fi găsită

Din moment ce funcția ei principală este de a îmbunătăți și menține hidratarea, glicerina se găsește cel mai adesea în creme și loțiuni hidratante și în măști.

Foto: PixelFormula

 

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro