Alfabet de skincare: E de la emolienți

Alfabet de skincare: E de la Emolienți

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am mai pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

Dacă ești o împătimită a produselor de skincare, cu siguranță termenul „emolient” nu îți este străin. Însă știi exact ce rol au aceștia în produsele cosmetice? Sunt benefici sau nocivi pentru piele? Află citind în continuare ghidul nostru pentru descifrarea ingredientelor din produsele cosmetice!

Ce sunt emolienții?

Emolienții sunt agenți lubrifianți flexibili, care formează un strat subțire la suprafața epidermei. Există atât emolienți sintetici, precum uleiurile minerale, cât și naturali, așa cum sunt lanolina sau untul de cacao.

La ce se folosesc?

Emolienții ajută pielea să se mențină hidratată, sigilând agenții hidratanți în piele. Reușesc să facă asta fie prin crearea unei bariere la suprafața pielii care să împiedice evaporarea apei (emolienți ocluzivi), fie prin atragerea și menținerea apei în straturile superioare ale pielii (emolienți umectanți). În domeniul medical, ei sunt folosiți pentru tratarea eczemei și a psoriazisului, dar în skincare ei sunt utilizați în general pentru a îmbunătăți hidratarea (în produsele speciale pentru pentru pielea uscată și în produsele folosite pe timp de iarnă). Când afară este foarte frig, emolienții formează o barieră între pielea ta și mediul înconjurător, împiedicând uscarea și descuamarea pielii.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii emolienților

Creând acea barieră la nivelul epidermei, emolienții împiedică hidratarea să iasă din piele și factorii de mediu dăunători să pătrundă în piele. Persoanele cu pielea uscată îi vor găsi foarte benefici pentru piele, păstrând-o hidratată și catifelată și reducând roșeața. Totuși, tot această barieră ar putea crea probleme celor cu pielea ușor congestionată: dacă produsul este prea bogat în emolienți, ar putea conduce la blocarea porilor.

În ce produse pot fi găsiți 

Din moment ce funcția lor principală este de a îmbunătăți hidratarea, emolienții sunt folosiți în general în creme hidratante foarte dense, destinate tenului uscat.

Foto: Hepta

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro