Alfabet de beauty: A de la AHA

Alfabet de skincare: A de la AHA

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am mai pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

După ce ți-am spus cât de beneficii sunt acizii de tip BHA, trebuie să afli ce miracole fac și cei AHA și pe care să îi alegi în funcție de tipul și problemele tenului tău.

Ce este AHA?

AHA înseamnă „acizi alfa hidroxi”, iar cei mai cunoscuți și folosiți acizi de acest fel sunt acidul glicolic (acid derivat din zahăr) și acidul lactic (derivat din lapte). Acești compuși chimici pot fi atât naturali, dar și sintetici.

La ce se folosește?

În produsele cosmetice comerciale (cele care pot fi cumpărate fără prescripție medicală), AHA sunt folosiți pentru exfolierea pielii, ca o alternativă mai eficientă la exfolierea mecanică. Aceștia acționează dizolvând legăturile dintre celulele pielii pentru a permite celulelor moarte să se desprindă și să lase suprafața pielii netedă și luminoasă. Concentrațiile scăzute (aproximativ 4%) sunt destul de delicate pentru a fi folosite acasă, în timp ce peeling-urile chimice realizatela dermatolog pot avea concentrații de până la 70%. Acidul glicolic are molecula cea mai mică, așa că este cel mai eficient în a penetra pielea.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii AHA?

Acizii alfa hidroxi oferă pielii o textură extrem de netedă și categoric sunt o variantă mult mai eficientă și mai sigură pentru ten decât acele scrub-uri atât de agresive cu pielea. Din moment ce acționează asupra celulelor de la suprafața pielii, pot reduce liniile fine, petele pigmentare și semnele de la acnee. Acidul glicolic, mai ales, poate fi folosit pentru a trata tenul gras și cel predispus la acnee, asta pentru că îndepărtează celulele moarte care cauzează blocarea porilor, o cauză principală a acneei.

Totuși, minusul acestor ingrediente este că pot provoca iritarea tenului, mai ales în cazul tenurilor sensibile, așa că testează pentru început cu o concentrație mai mică. AHA favorizează de asemenea și fotosensibilizarea tenului, ceea ce poate duce la hiperpigmentarea lui în cazul în care nu folosești protecție solară adecvată.

În ce produse pot fi găsiți?

Produsul cel mai frecvent în care pot fi găsiți este evident: în peelinguri – am stabilit că aceasta este funcția lor principală, deci acestea sunt produsele în care își fac cel mai bine treaba. De asemenea, mai pot fi găsiți în loțiuni de curățare a feței, măști, serumuri și creme. Produsele care necesită clătire nu valorifică la maximum acțiunea acizilor AHA, așa că cel mai bine orientează-te după produse care pot fi lăsate pe piele: serumurile cu AHA sunt printre cele mai eficiente pentru că sunt aplicate direct pe piele, o penetrează ușor având molecula mică și efectul lor este îndelungat.

Foto: PixelFormula

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro