Acneea la maturitate: de ce apare și cum o poți preveni

Multe dintre noi ne petrecem adolescența gândindu-ne cum va fi viitorul nostru: job stabil, bani proprii, o casă ca în filme unde să ne trezim cu un ten lipsit de defecte.

Realitatea însă? E cu totul alta. Probabil vei face un credit bancar ca să le ai pe toate de mai sus, dar…ce se întâmplă cu tenul acneeic? Iată care sunt cauzele care duc la apariția ei și cum o poți preveni.

Suferă toată lumea de acnee?

Acneea se consideră ca fiind tipică adolescenței, părere îndreptățită pentru că ea se dezvoltă pe parcurs și apare în perioada adolescenței. Din păcate, însă, nu putem spune că va dispărea instant în momentul în care vom împlini 20 de ani.

Doris Day, prof.dermatolog la Centrul Medical NYU Langone, autoarea publicației 100 de întrebări & răspunsuri despre acnee, spune că: acneea apare de obicei după perioada adolescenței, în special la femei. Mai mult de 50% dintre femei suferă la un moment dat de acnee la maturitate. Majoritatea au această problemă în jurul vârstei de 20 de ani, iar cealalte cu aproximativ zece mai târziu.

De ce avem acnee?

Acneea apare la adolescenți din cauza bacteriilor. Extinderea ei pe fața femeilor? Hormonii sunt unul dintre factori, spune Joshua Zeichner, director de cercetare în dermatologie. O fluctuație hormonală care însotește ciclul menstrual face ca nivelul de estrogen din corp să scadă, iar nivelul testosteronului devine necontrolat. Atunci, producția de ulei a pielii se mărește și șansele ca acneea să apară cresc.

Prin ce se diferenţiază acneea adolescenţilor de cea care apare la adulţi?

Acneea adolescenților este diferită de cea de care se plâng adulții. La ei apare pe frunte sau pe obraji, explică Doris Day, iar la adulți tinde să fie în partea inferioară a feței, în zona maxilarului și a gâtului. Cercetările recente arată însă, că o parte din femei au acnee pe toată suprafața feței.

Cum poţi preveni acneea?

Femeile indispuse din cauza fluctuației hormonale lunare sunt supuse unei apariții mai rapide a acneei pe suprafața feței și au mai multe soluții de tratament, începând cu pilulele contraceptive și spironolactona, care sunt utile în această situație.

Ai grijă ce mănânci.

Medicamentele nu sunt singura metodă pe care o poți folosi pentru prevenirea și dispariția acneei. Studiile arată că alimentele cu un indice glicemic ridicat (pâinea, pastele, orezul), pot provoca apariția acneei. În același timp, alimentele care pot afecta hormonii (lactatele) au fost adăugate pe listele dermatologiștilor care recomandă înlăturarea lor din meniu, pentru a avea un ten mai curat.

Calmează-te!

“Stresul duce la creşterea nivelului de cortizol din corp”, spune dermatologul Ava Shamban. Cortizolul este un hormon care poate creşte nivelul de ulei de pe faţa ta şi poate provoca inflamaţii. Corpul nostru produce cortizol doar în momentele în care ne aflăm în pericol. Dacă acneea începe să îşi facă apariţia, acordă-ți câteva minute şi gândeşte-te dacă e ceva ce te sperie. Dacă e aşa, încearcă să alungi stresul imediat.

Fii sigură de tratamentul pe care îl aplici.

Doar pentru că tratamentul pe care îl aplicai în adolescență funcționa, nu înseamnă că se va întâmpla asta și la maturitate. Pielea devine mai puțin elastic odată cu vârsta, iar tratamentele împotriva acneei pot avea efecte secundare nedorite, precum roșeața, mâncărimea, exfolierea și sensibilitatea pot apărea.

Cum să scapi de coşuri dintr-o singură mişcare.

Din fericire există o mulţime de produse destinate dispariţiei acneei. Retinoida este componenta principală care ajută la îndepărtarea acesteia. Poate fi folosită în combinaţie cu alte loţiuni şi tratamente pentru a avea rezultate cât mai bune.

Foto:

erika
erika.chivu@ringier.ro