Acneea la adulți: planul de atac pentru un ten curat

Acneea la adulți: planul de atac pentru un ten curat

Acneea la adulți este o problemă des întâlnită. Dacă și tenul tău crede că încă mai ai 13 ani, citește mai departe; te ajutăm să scapi de probleme.

Foarte puține lucruri sunt atât de nedrepte cum sunt coșurile apărute peste noapte, deși ești o femeie în toată firea. Vestea care te-ar putea face să te simți mai bine? Acneea la adulți nu mai este un lucru de care să te simți atât de rușinată încât să încerci cu disperare să o acoperi cu straturi peste straturi de corector și fond de ten. Dacă nu ești convinsă, uită-te la vedetele de pe Instagram care postează selfie-uri din timpul tratamentelor pe care le fac pentru a scăpa de coșuri. Chiar și așa, să ai fața plină de pete rozacee când ai trecut deja pragul vârstei de 30 de ani este de-a dreptul frustrant. Pentru că dermatologii ne spun că acneea la femeile adulte este din ce în ce mai des întâlnită, am ieșit la vânătoare de soluții pentru a trata și preveni coșurile.

În primul rând, află de ce apare acneea la adulți

Hormonii tăi își fac de cap. Știm sigur că hormonii sunt cei vinovați în cazul acneei la adolescenți. În timpul pubertății, „hormonii dereglează glandele sebacee”, explică R. Sonia Batra, dermatolog în Santa Monica, California. „Tenul tinde să devină foarte uleios; pe suprafața pielii apar pustule și pete inflamate.” Majoritatea erupțiilor la maturitate sunt, de asemenea, legate de hormoni, doar că acum tind să fluctueze în jurul ciclului menstrual, ori sunt declanșate și de alți factori. Iar acneea la adulți arată diferit: „Se manifestă mai mult prin pori astupați, puncte negre și albe peste tot, precum și chisturi inflamate și coșuri de-a lungul mandibulei și în zona superioară a gâtului”, spune dermatologul newyorkez Neal Schultz.
Stresul ar putea declanșa erupțiile. Din nou, hormonii joacă un rol important: „Dacă ești stresată, glanda suprarenală secretă hormoni precum cortizolul, și împreună cu aceștia, androgeni”, spune doctorul Schultz. La unele femei, aceștia sunt suficienți pentru a face glandele sebacee să secrete mai mult ulei și să cauzeze acneea.
La fel și factori precum dieta sau poluarea. Probabil că bunica ta nu avea dreptate atunci când spunea că dacă mai mănânci alimente grase îți vor apărea coșuri pe față. Totuși, „există studii care sugerează că hormonii din carne și produse lactate ți-ar putea afecta pielea”, spune doctorul Barta. „Verifică etichetele pentru a te asigura că mâncarea ta nu conține hormoni, ori că este organică.” De asemenea, ai grijă cât zahăr rafinat sau amidon consumi, pentru că insulina ți-ar putea da peste cap hormonii. Iar dacă în ceea ce privește legătura dintre poluare și acnee încă se fac cercetări, doctorul Schultz a observat o creștere a cazurilor de acnee în cabinetul său, în cazul femeilor care se mută din zonele rurale la oraș. Ca măsură de prevenție: spală-te pe față după ce ai petrecut o zi întreagă în aer liber.

Iată care-i planul

Când tratezi erupțiile, uită de produsele dure pe care le foloseai în adolescență, spune doctorul Batra („Vei reuși doar să-ți usuci și să îți iriți tenul.”) și orientează-te către tratamente care conferă strălucire și au, de asemenea, și efect hidratant. Retinoizii și acizii alfa-hidroxilici ar trebui folosiți în fiecare zi – chiar și atunci când nu ai probleme cu coșurile. „Aceștia lucrează preventiv pentru a minimiza producția de ulei și pentru a nu permite porilor să se astupe, astfel ca acneea să nu se dezvolte”, spune doctorul Batra. În plus, folosește produse ultrahidratante. Vei avea nevoie să echilibrezi senzația de uscăciune pe care ar putea să o lase tratamentele antiacneice. Intră în galeria foto pentru a afla cum să tratezi acneea la adulți, în funcție de problemele specifice pe care le are tenul tău. 

Încă mai ai probleme cu acneea la adulți? Mergi la dermatolog

Majoritatea doctorilor îți vor recomanda mai multe tipuri de terapie, astfel încât „să ai uneltele necesare pentru ca tenul tău să nu revină la problemele inițiale atunci când termini un tratament”, spune doctorul Batra, care adesea începe cu tratamentele locale atunci când vine vorba de clienții ei. Asta în cazul în care aceștia nu suferă de acnee chistică, care se tratează mai eficient cu antibiotice.

Tratamentele locale: Dapsona este un gel anti-inflamator lăudat de dermatologi pentru abilitatea de a calma coșurile fără a fi prea dur cu pielea. Este recomandat să îl aplici o dată pe zi – ceea ce este ideal dacă mereu îți uiți produsele de îngrijire acasă. Antibioticele (precum clindamicina) acționează în mod similar și pot fi folosite direct pe coșuri.

Ce medicamente să iei în considerare pentru a scăpa de acneea la adulți: Vorbește cu doctorul tău despre această problemă în cazul în care iei anticoncepționale: s-ar putea să fie nevoie să le schimbi. În America, spironolactona, un medicament diuretic cu acțiune asupra tensiunii arteriale, este prescris din ce în ce mai des datorită efectului de curățare a tenului la femei. „Nu interacționează cu hormonii, dar blochează efectele pe care androgenii le au asupra tenului”, explică doctorul Batra.

De Katheryn Erickson
Traducere și adaptare de Cezara Palade

Citește și:

Cum poti scăpa de cicatricile lăsate de acnee

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com