5 sfaturi pentru a folosi în siguranță testerele cosmetice din magazin

5 sfaturi pentru a folosi în siguranță testerele cosmetice din magazin

Adevăratele pasionate de beauty sunt mereu la curent cu produsele noi care apar pe piață. Și cum altfel am putea fi la curent cu ele, dacă nu din magazinele de cosmetice? Ne place să testăm tot ce este nou, eventual să încercăm toate nuanțele unui produs și să aflăm care se potrivește. Abia apoi ne hotărâm dacă produsul respectiv va merge cu noi acasă. Procesul este unul extrem de relaxant, însă poate fi și riscant.

Testerele din magazine nu sunt schimbate după ce sunt folosite de fiecare persoană. Acest lucru înseamnă că este foarte posibil să nu fii tu prima care testează rujul sau fardul respectiv. În acest caz, trebuie să ne luăm anumite măsuri de siguranță, pentru a nu risca să contractăm posibile infecții sau viruși.

„Niciodată să nu ai încredere că testerele machiajelor din magazine au fost curățate”, spune make-up artistul Susie Sobol, pentru Allure. „Chiar și dacă ești prima clientă care ajunge de dimineață în magazin, numărul mic al angajaților unui magazin extrem de frecventat poate cauza o întârziere în sterilizarea testelor”, mai explică Sobol. Realitatea este că testerele de machiaj sunt medii prielnice pentru bacterii. „Cea mai des întâlnită este e. coli, de la oameni care nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă”, explică Ginger King, chimist cosmetic.

Așadar, ce este de făcut? Iată cinci sfaturi pentru a folosi în siguranță testerele cosmetice.

1. Unele produse sunt mai sigure decât altele

„Rujurile, balsamurile și batoanele iluminatoare sunt puțin mai riscante, pentru că suprafețele lor emoliente rețin germenii”, spune Sobol. „Bacteriile adoră mediile umede – când ai un produs pe care cineva, undeva, probabil l-a pus direct pe gură, există șanse destul de mari ca testerul să fi intrat în contact o bacterie care s-ar putea transforma într-o întreaga colonie”, explică King. Cel mai riscant, așadar, este să testezi rujurile, gloss-urile și mascara, pentru că sunt folosite în zona gurii și a ochilor și te pot lăsa cu o infecție urâtă. Ferește-te și de concealere și iluminatoare, pentru că acestea ți-ar putea declanșa o erupție de coșuri. Produsele din pudră precum blushul și fardul de pleoape sunt mai sigure de încercat. Totuși, ceea ce trebuie să faci indiferent ce tester vrei să încerci este să ștergi întotdeauna produsul cu un șervețel și să folosești o pensulă curată.

2. Evită să încerci produsele pe față

Este recomandat ca întotdeauna să testezi produsele cosmetice pe mână sau pe încheietura mâinii. Astfel riscul de a contracta un virus sau o infecție scade exponențial. În plus, dacă folosești o pensulă de unică folosință pentru a aplica produsul, asigură-te că nu o mai înmoi încă o dată în produs după ce ai folosit-o pe pielea ta. „Nu faci decât să îți pui aplicatorul curat direct într-un produs care este posibil să fie infestat cu germeni, iar apoi îl vei aplica direct pe buze sau pe ochi”, spune Sobol. Asta pentru că în momentul în care ai șters produsul cu un șervețel antibacterian ai sterilizat doar un strat, iar următorul nu va fi la fel de curat. Dacă vrei să afli cum îți va sta o nuanță de ruj pe buze, testează-l în palmă, nu pe încheietura mâinii. Palma are o culoare mai apropiată de cea a buzelor decât pielea de pe restul suprafeței mâinilor.

3. Învață cum să cureți corect un produs înainte să îl testezi

Alcoolul este cel mai bun dezinfectant, așa că nu te teme să îl folosești. „Nu știu de ce oamenii se tem să pulverzize o pudră. Dacă o pulverizezi (cu alcool) ai șanse foarte mari să omori mare parte din bacterii”, explică Joanna Schlip,  makeup artist. De obicei, găsești recipiente cu alcool pe standurile magazinelor cosmetice, iar dacă nu vezi nicio soluție de curățare în apropiere, întreabă un angajat. „Ia un șervețel și șterge întreaga suprafață, pentru a îndepărta un strat întreg de produs. Apoi, folosește un bețișor de unică folosință pentru a lua produsul și a-l încerca pe mână”, ne sfătuiește Schlip.

4. Nu te teme să ceri testere noi

Dacă vrei neapărat să încerci un produs care nu se poate șterge (cum ar fi mascara, gloss sau fond de ten lichid), cere un tester nou. „Am cerut angajaților de multe ori să deschidă un tester nou pentru mine, iar în nouă din 10 cazuri au făcut-o”, spune Sobol. O altă opțiune este să cumperi produsul și să îl încerci acasă, pentru că multe magazine cosmetice au o politică de returnare prietenoasă în cazul în care nu ești mulțumită de ce ai cumpărat.

5. Fii atentă când altcineva îți face machiajul

Dacă un angajat al magazinului se oferă să te ajute cu machiajul pentru a-ți arăta cum vin produsele respective pe piele, fii atentă. Profesioniștii vor curăța produsele înainte să ți le aplice pe față, însă pot exista cazuri în care acest lucru nu se întâmplă. „Uită-te la pensule. Dacă pensulele nu sunt curate, ridică-te și pleacă”, spune Schlip. „Sfatul meu ar fi să te asiguri că make-up artistul are o stație curată și organizată, și că folosește alcool pentru a șterge suprafața rujurilor și a altor produse emoliente, înainte să folosească o pensulă curată sau degetul curat pentru a le aplica. Același lucru se aplică și pentru liplinere sau eyelinere”, adaugă Sobol. Și nu uita să te asiguri că make-up artistul își spală sau curăță mâinile înainte să îți aplice produsele pe față.

Respectă toți acești pași iar șansele să contractezi un virus sau o bacterie de pe testerele cosmetice vor scădea considerabil.

Foto: Pixelformula

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com