Iată câteva cauze ale mâncărimii scalpului și posibile soluții pentru ele

5 posibile cauze ale mâncărimii scalpului și cum să le elimini

Sunt multe cauze ale mâncărimii scalpului, iar noi recomandăm să mergi la dermatolog pentru a ști exact care sunt acestea și cum să le tratezi. Totuși, dacă vrei să te informezi înainte, în cazul în care problema ta nu pare a fi atât de gravă, ți-am pregătit o listă cu 5 posibile cauze, dar și soluții pentru a scăpa de ele.

Mâncărimile scalpului nu sunt tocmai un subiect glamorous de discuție. Totuși, ele nu trebuie ignorate, ci analizate și tratate corespunzător nevoilor fiecăreia. Uneori, poate fi vorba de o cauză simplă, cum ar fi folosirea excesivă a unui produs. Alteori, însă, există posibilitatea să suferi de o afecțiune ceva mai serioasă, situație în care trebuie să mergi la dermatolog. Iată cum recunoști cauzele.

Posibile cauze ale mâncărimii scalpului

1. Mătreața

Mătreața sau dermatita seboreică este una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimii scalpului. Este cauzată de un scalp iritat sau cu exces de sebum, iar uneori poate fi tratată cu ajutorul șampoanelor cosmetice. Apelează la cele fără sulfați, pentru că sunt blânde cu pielea și nu o irită. De asemenea, Kala Kilshaw, Creative Director la EGO Professional, spune că zincul este un ingredient-cheie în tratarea mătreții, potrivit GLAMOUR UK. O altă recomandare este să îți usuci bine părul după spălare, și să nu mergi la culcare cât timp este încă umed, pentru a preveni formarea de fungi și eventualele iritații și mâncărimi.

2. Psoriazisul sau eczema

O altă cauză comună a mâncărimii de la nivelul scalpului este psoriazisul sau eczema, o afecțiune care se manifestă prin inflamații roșiatice care se descuamează. Nu este contagios, însă ai mai multe șanse să suferi de această afecțiune dacă ai cazuri în familie. Dacă ai indicii că ai putea suferi de psoriazis, mergi la dermatolog pentru a obține un tratament corespunzător.

3. Scalp uscat

Dacă scalpul tău nu este hidratat corespunzător, ai putea resimți senzația de mâncărime, în special în timpul sezonului rece, când pielea ta trebuie să se adapteze de la temperaturile joase de afară, la cele înalte din casă. Folosește produse cu acțiune hidratantă intensă atunci când simți aceste mâncărimi aparent fără motiv. Măștile sunt de asemenea indicate în această situație.

4. Păduchi

Nu este de râs, și nici de ignorat, păduchii sunt una dintre cele mai comune cauze ale mâncărimii scalpului. Ei trebuie îndepărtați imediat și sunt extrem de contagioși (pot fi transmiși prin accesorii care se poartă pe cap sau lenjeria de pat, ori chiar contactul fizic între două capete). Există numeroase produse împotriva păduchilor în farmacii, așa că folosește-le cu încredere. Ai grijă să arunci sau să sterilizezi și ustensilele pe care le-ai folosit în perioada păduchilor.

5. Excesul de produse

Uneori, folosirea în exces a anumitor produse de styling poate cauza iritații și mâncărimi la nivelul scalpului. Multe dintre ele conțin alergeni și ingrediente iritante, așa că trebuie folosite cu moderație. Șamponul uscat, de exemplu, nu trebuie folosit ca un înlocuitor pentru cel normal. Atenție și la folosirea fixativului sau a sprayului texturizator. Orice e aplicat în exces poate dăuna.

Cauzele mâncărimii scalpului pot fi și de natură medicală, așa că dacă persistă, nu ezita să cauți ajutor specializat.

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com