5 lucruri pe care nu le știi despre mierea ca tratament pentru acnee

Fie că vorbim de așa zisele leacuri băbești, de rețetele de la medicul dermatolog sau de tratamentele cosmetice, acneea are multe cauze și tratamente.

De câte ori nu ai citit măcar un articol în care primeai câteva sfaturi care să-ți ușureze lupta cu acneea? Ei bine, se pare că, de o mare popularitate se bucură și tratamentul natural cu miere, mai ales după ce pe internet, în special pe Reddit au apărut numeroase discuții, cu argumente pro tratamentului cu miere.

Pozele cu utilizatorii înainte și după ce și-au tratat acneea cu miere și declarațiile acestora ne-au determinat să consultăm câțiva specialiști. Ne-am dorit să aflăm ce beneficii are mierea în lupta cu acneea, și dacă are cât de importante sunt acestea așa că iată cinci adevăruri despre acest tratament natural.

1. Mierea este un antibacterian, dar nu antibacterianul de care acneea ta are nevoie

Randy Schueller, chimist cosmetic, susține că există un avantaj clar al mierii. Aceasta, așa cum ne-am aștepta de la oricare alt anti-bacterian, luptă cu bacteriile dar nu omoară și bacteria P. Acnes, cea care dă startul acneei. Studiile arată că mierea are un efect clar asupra stafilococilor, dar nu există studii care să arate clar efectul ei asupra acestei bacterii. Totuși, având în vedere mecanismul și capacitățile antibacteriene ale mierii, am putea presupune că funcționează la fel și împotriva acneei.

2.Mierea primă este de preferat!

Annie Chiu, dermatolog, ne sfătuiește să ne asigurăm că mierea pe care o folosim este miere primă. Mierea prelucrată nu va avea același efect pe pielea noastră. Dacă mierea este prelucrată, calitățile ei anti-bacteriene și anti-inflamatoare se vor diminua, iar rezultatele vor nesatisfăcătoare. Ea ne sfătuiește să folosim mierea pe post de mască și să o lăsăm să acționeze pe ten în jur de 15 – 20 de minute. Astfel îi acordăm suficient timp pentru a-și face efectul și a preveni acneea.

Citește și:

Acneea la maturitate: de ce apare și cum o poți preveni
Cum să scapi de acnee în cel mai scurt timp

3. Mierea nu va funcționa pe toată suprafața pielii cu anee, dar va trata corespunzător coșurile inflamate

Mierea face miracole cu acele coșuri inflamate. Ea reușește să reducă acel aspect supărător, datorită efectului osmotic pe care îl are asupra pielii. Ajută la eliminarea excesului de lichid și reduce inflamația. Mierea are totodată și un efect calmant reducând roșeața. Nu trebuie să-ți neglijezi tenul după ce ai aplicat miere. Având în vedere că este lipicioasă, aceasta va lăsa un strat subțiere pe piele pe care trebuie să-l cureți pentru a evita adunarea altor bacterii.

4. Mierea nu este la fel de puternică precum medicamentele pentru acnee

Nu contează cât de naturală sau costisitoare este mierea pe care o folosești, chiar și cea mai bună miere nu reprezintă un substitut de calitate pentru produsele dermatologice. Dești mierea este anti-inflamatoare și anti-bacteriană ea nu va avea același efect ca medicamentele speciale pentru acnee. Peroxidul și benzoilul au o puternică activitate în uciderea bacteriilor responsabile pentru acnee, și ajută și la deschiderea porilor. Acestea sunt extrem de eficiente mai ales dacă aveți coșuri mari și roșii pe care vreți să le tratați repede, iar asta nu o spunem noi, ci o spun doctorii.

5. Mierea nu diminuează cicatricile acneei

Dermatologul Rachel Nazarian ne spune că mierea ajută foarte mult la vindecarea rănilor, dar nu și a cicatricilor. Există numeroase studii dermatologice care arată că mierea grăbește procesul de vindecare al arsurilor, dar nu și al cicatricilor. Totuși este un produs care accelerează vindecarea, motiv pentru care mierea ajută și la îndepărtarea roșelii și a iritațiilor.

Foto: Shutterstock

erika
erika.chivu@ringier.ro