12 greșeli pe care să le eviţi când îți faci manichiura

Manichiura pare un lucru foarte ușor de făcut, însă sunt anumite reguli care, dacă nu sunt respectate, pot compromite modelul pe care te-ai chinuit atât să ți-l realizezi sau chiar sănătatea unghiilor. Iată greșelile cele mai frecvente atunci când vine vorba de manichiură!

1. Nu folosești o bază

Multă lume crede că aplicarea unei baze înainte de ojă nu este necesară sau că pot folosi același produs atât ca bază, cât și ca lac de finisare. Adevărul este că poți prelungi durata manichiurii tale folosind această bază. Ea acționează la fel ca un primer pentru fondul de ten – unghia are niște uleiuri naturale care împiedică lacul de unghii să adere așa cum ar trebui. Această bază are rolul de a izola aceste uleiuri, de aceea lacul de finisare nu este potrivit. El nu are această proprietate, este prea dens și are o durată de uscare mai mare.

2. Îți tai cuticulele

Această practică este cât se poate de greșită și reprezintă un mare risc pentru sănătate. Tăind cuticulele, lași o rană deschisă pe degete, provocând astfel un mare risc de infectare. Dacă totuși nu îți place aspectul lor, le poți împinge cu ajutorul unui beţisor special, dar ai grijă ca acestea să fie bine hidratate – poți aplica un ulei pentru cuticule sau poți face această operațiune după baie.

3. Nu cureți ustensilele

Spălarea instrumentelor – unghiera, pila, forfecuța, bețișoarele pentru cuticule – cu apă și cu săpun este foarte importantă în prevenirea infecțiilor. De asemenea, nu le păstra într-o geantă sigilată pentru a nu permite bacteriilor să le deterioreze. Înainte de fiecare folosire, dezinfectează-le cu un săpun antibacterial.

4. Folosești bețișoare de urechi pentru a corecta greșelile

Fibrele de bumbac din bețișoare se pot lipi foarte ușor de ojă, stricându-ți astfel manichiura. În locul acestora, poți folosi o pensulă pentru machiaj mai veche. Dacă ai depășit puțin, nu este nicio tragedie – înmoaie o pensulă în dizolvant și corectează greșeala.

5. Aplici straturi prea groase de ojă

Straturile generoase de ojă se usucă foarte greu, iar șansa de a-ți atinge unghiile de ceva și de a le strica este foarte mare. Este mult mai bine să aplici trei-patru straturi subțiri de ojă decât două foarte groase.

6. Agiți oja înainte de aplicare

Acest obicei duce la crearea acelor bule pe suprafața unghiei. De asemenea, ele se mai formează și atunci când bagi pensula înapoi în sticluţă, așa că evită să miști foarte mult pensula în recipient, mai ales prin mișcări sus-jos repetate. În loc să agiți sticla, o poți rula de câteva ori în palme.

7. Folosești produse pentru uscare rapidă

Cu toate că ajută ca oja să se usuce mai rapid, aceste produse usucă și unghia. Dacă îți dorești unghii cât mai sănătoase, ar trebui să stai departe de produsele care conțin acetonă, întrucât provoacă exfolierea și ruperea unghiilor. Dacă te grăbești, poți folosi ulei de cuticule – acesta va acționa ca o barieră și va proteja suprafața ojei, iar odată ce uleiul intră în piele vei ști că oja s-a uscat.

8. Pilești unghiile în ambele direcții

Precum corzile unei viori care cedează după un timp în care au fost frecate înainte și înapoi, la fel fac și unghiile tale. Aceste mișcări provoacă mici crăpături în unghie care cu timpul pot avansa și duce la ruperea acestora. Recomandat este ca pilirea să se facă într-o singură direcție – procesul va dura mai mult, însă unghia va fi mult mai netedă și mai rezistentă.

9. Îți usuci unghiile sub o lampă UV

Aceste raze UV au același efect asupra mâinilor precum au asupra pielii de pe corp – le îmbătrânesc. Încearcă mai bine trucul cu uleiul de cuticule pentru o uscare mai rapidă a ughiilor.

10. Folosești apă prea fierbinte

Apa fiebinte este cel mai mare dușman al ojei, ducând la curățarea ei de pe unghii. Pentru a prelungi „viața“ manichiurii tale, redu temperatura când speli vasele sau folosește niște mănuși groase.

Foto Yannis Vlamos

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro