De ce este bine să călătorești de mai multe ori în același loc

Dorința de a explora fiecare colț al lumii ne tentează să călătorim mereu în locuri noi, necunoscute, dar știința ne arată că excursiile în locuri familiare ne fac vacanța mult mai fericită. Iată de ce. 
Când am vizitat pentru prima dată Parisul am mers în toate locurile recomandate de ghidurile turistice și de blogurile de specialitate: turnul Eiffel, palatul Versailles, Sacre-Coeur, Disneyland, Luvrul… M-am întors acasă mai obosită decât am plecat și cu sentimentul că nu am văzut deloc orașul. Ceea ce este cât se poate de adevărat: din dorința de a bifa toate locurile de pe listă am folosit la maxim transportul în comun pentru a nu pierde timp. Astfel că nu am luat deloc pulsul orașului.
De obicei, când călătorim pentru prima dată într-un loc, vizităm cele mai cunoscute obiective turistice și mergem în locurile cele mai populare. Un program foarte plin vine la pachet cu o presiune de a bifa toate lucrurile de pe listă, ceea ce devine foarte stresant și transformă vacanța într-una epuizantă. Atunci când vizitezi un loc pentru a doua oară, miza nu mai este atât de mare: deja ai văzut locurile esențiale de pe listă așa că ești liberă să te pierzi în oraș – ceea ce este un lucru bun.

Este recomandat un city break

De obicei, atracțiile principale ale orașului sunt cele mai aglomerate și pierzi mult timp așteptând la cozi interminabile. De aceea mulți preferă să își la o vacanță mai lungă – pentru a avea timp destul să viziteze obiectivele turistice, dar și să umble fără țintă în oraș. Cu toate acestea, un studiu realizat în 2010 de cercetătorii olandezi spune că vacanțele scurte și repetate ne fac mult mai fericiți decât cele lungi și foarte rare. Mai mult, cercetătorii finlandezi au descoperit că vacanța ideală are opt zile – după aceasta sentimentul de fericire începe să scadă.

Găsește-ți confortul în lucrurile familiare

Este foarte bine să vezi locuri noi. Este de la sine înțeles de ce. Cu toate acestea simți o anumită încredere când te reîntorci într-un loc pe care l-ai mai văzut – ți se pare că străzile sunt mai ușor de găsit, transportul în comun mai ușor de folosit, iar atmosfera din localuri este mai familiară. Asta nu e doar în imaginația ta! Este un principiu științific: cu cât ești mai expus la ceva – un om, un loc sau un lucru – acel ceva ajunge să fie mai plăcut după ce devine familiar. Același sentiment de confort persistă și la nivel subliminal și îl vei simți chiar dacă amintirile explicite ale unui loc au început să se șteargă din memorie.

O nouă perspectivă asupra locului

Așa cum și noi ne schimbăm în timp, la fel se schimbă și un oraș: atracțiile se schimbă, restaurantele noi se deschid și apoi se închid… La fel se schimbă și percepția noastră asupra unui loc – într-un fel îl vedem când avem 20 de ani și altfel îl simțim la 40. Și pentru că un loc este familiar asta nu înseamnă că nu poate oferi experiențe la fel de palpitante de fiecare dată când îl vizitezi. Surprizele pot apărea la orice pas.

 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro