Lecturile care îți însoțesc serile

Îți propunem să intri în jocul nostru: găsește cel mai tihnit loc, ia cu tine o sticlă de prosecco și o carte fascinantă și îți promitem că vei uita de toate pentru câteva ore bune. E cel mai bun răsfăț de care te poți bucura!

De două mii de ani…

Romanul lui Mihail Sebastian, autor cunoscut mai mult pentru piesele sale de teatru și jurnalul publicat postum, capătă o nouă viață într-o perioadă care se teme să nu capete accentele radicale ale celei pe care-o descrie.

Au trecut mai bine de 70 de ani de când a murit Mihail Sebastian, într-un accident stupid, în 1945. Acest jubileu trist a fost marcat de publicarea, pentru prima dată în engleză, a romanului De două mii de ani, în celebra colecție Penguin Classics, în traducerea irlandezului-bucureștean Philip Ó Ceallaigh. În plus, 70 de ani de la moartea autorului este perioada după care o operă intră în domeniul public, ceea ce înseamnă că mai multe edituri, mai mult sau mai puțin cunoscute, au ales deja să reediteze romanul.

În 1934, când a apărut, romanul n-a fost privit ca o cronică a inflamării antisemitismului în România și în Europa, cheie în care-l citim acum, ci a stârnit controverse fiindcă Sebastian, care-l admira pe profesorul Nae Ionescu i-a cerut să-i scrie o prefață. Acesta nu doar că i-a scris-o după trei ani, timp în care autorul a publicat alte cărți, dar a scris o prefață cu tente antisemite, care ataca teza din carte – că evreii ar fi, la rândul lor, o comunitate națională. Alegând s-o publice, Sebastian se trezește prins la mijloc, acuzat și de o parte și de cealaltă, fapt ce-l determină să scrie Cum am devenit huligan.

cover-jpg-rendition-460-707

N-au trecut nici patru ani de la publicarea cărții și lumea lua foc, iar poporul evreu suferea cea mai mare tragedie din istoria sa milenară. Privită din această perspectivă, cartea lui Sebastian capătă alte conotații. Sunt mulți care fac tot felul de comparații între perioada interbelică și cea de acum, între criza din 1929 și cea din 2008, între asceniunea fascismului și creșterea influenței partidelor extremiste de acum. La fel cum sunt unii care compară perioada de la începutul secolului XX cu cea de acum, motiv pentru care Somnambulii lui Cristopher Clark e una dintre cele mai citite cărți de non-ficțiune din ultimii ani.

Romanul e scris ca un jurnal, iar eroul pare a împrumuta uneori din trăsăturile și trecutul autorului. Și, cum Sebastian și-a început adevăratul Jurnal în 1935, după ce scandalul creat de publicarea acestui volum l-au adus în prim-planul public, romanul poate fi citit, într-un fel, ca un soi de introducere. Dar, probabil, cel mai bine e să fie privit din perspectiva cititorului atotștiutor, care înțelege unde se îndreaptă societatea pe care o descrie Sebastian, care pricepe de ce aparent micile ieșiri împotriva unor minorități, de orice fel ar fi ele, pot duce, mult prea repede, la catastrofe globale pe care n-am mai vrea să le repetăm vreodată.

Cristian Pepino, Cartea de la Vama Veche și A doua carte de la Vama Veche

Se născuseră în jurul lui 1950, astfel că la 18-20 de ani au prins scurta perioadă în care s-a trăit, în România comunistă, cu iluzia libertății. Citeau The Doors of Perception de Aldous Huxley sau cărțile lui Carlos Castaneda și voiau, cu ce aveau la îndemână, să trăiască experiențele pomenite acolo. Băieții purtau părul lung, blugi din Occident, pe care-i frecau la genunchi ca să se decoloreze, și cămăși imprimate discret cu flori. Uneori își desenau pe obraz „tatuaje“ cu carioca. Vara mergeau în gașcă, băieți și fete, la Doi Mai, socotit în anii ’60-’70 locul cel mai chic de pe litoral. Mai târziu s-au mutat la Vama Veche. Regizorul Cristian Pepino a pus în scenă poveștile pline de haz pe care le-a trăit sau le-a auzit în vacanțele petrecute la Doi Mai, Mamaia-sat și Vama Veche în anii ’60, ’70, ’80 și chiar ’90. Îi vei regăsi în paginile acestor două cărți fabuloase, în roluri mai mari sau mai mic, pe Silviu Purcărete, Tudor Florian, George Banu, Alexandru Tocilescu și mulți, mulți alții.

fotorcreated

De Constantin Pop, foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro