Tot ce trebuie să știi despre dieta vegetariană

Tot mai multe persoane adoptă o dietă vegetariană pentru că își doresc să traiască sănătos. Iată tot ce trebuie să știi dacă te-ai hotărât și tu să treci la vegetarianism. 

În caz că mai este cineva care nu a auzit de termenul vegetarian: este o dietă alimentară din care lipseste carnea de orice fel. Cei care aleg acest mod de viață o fac din mai multe motive: pentru a slăbi, pentru că nu le place gustul cărnii, pentru a vor să își scadă nivelul colesterolului sau al presiunii sangvine sau pentru că își doresc să apere mediul înconjurător.

Există mai multe tipuri de vegetarieni: lacto-ovo-vegetarienii mănâncă, pe lângă legume, și ouă și produse lactate, lacto-vegetarienii nu mănâncă carne sau ouă, dar consumă lapte și alte derivate ale lui, iar veganii se abțin de la orice produs de origine animală (inclusiv ouă și lapte).

Beneficiile dietei vegetariene

Scoaterea din alimentație a cărnii și a produselor animale bogate în grasime este asociată cu scăderea nivelului colesterolului, a presiunii sangvine și reducerea riscului de diabet și boli de inimă. În plus, dieta vegetariană ajută la scăderea în greutate.

Există totuși și câteva efecte secundare ale acestei diete: există un risc de amnezie, din cauza carenței de fier (carnea este o sursă bogată de fier) și o deficiență de proteine. Desigur, proteinele se pot lua și din surse vegetale – soia, mazarea și nucile sunt bogate în proteine.

Nu te speria dacă odată ce ai trecut la o dietă vegetariană te simți balonată mai mereu. Este ceva normal la început, până se adaptează organismul. Vestea bună este că o să treacă.

Ce mănânci dacă ai o dietă vegetariană

Bazează-te pe carbohidrați, precum cartofi, pâine, orez și alege grâul integral în locul celui alb. Dacă vrei să eviți consumul de lactate, mănâncă soia și bea lapte de orez sau ovăz – sunt o sursă bună de calciu. Ia-ți proteinele din fasole, mazăre, soia și ciuperci.

Descoperă și celelalte tipuri de diete:

AICI tot ce trebuie să știi despre dieta fără gluten.

AICI tot ce trebuie să știi despre dieta mediteraneană.

AICI tot ce trebuie să știi despre dieta săracă în carbohidrați.

AICI tot ce trebuie să știi despre dieta Paleo.

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro