Cum să faci o schimbare în carieră chiar dacă nu ai experiență

Jobul pe care îl ai acum nu te mai satisface și vrei să-ți schimbi total domeniul de activitate, însă ce te ține din a-ți găsi slujba ideală este lipsa de experință. Îți sună cunoscut? 

Dar nu trebuie să fie așa. experiența pe care ai acumulat-o la actualul job poate fi de mare ajutor în noul domeniu. „Abilitățile tale – precum profesionalismul, tactul, hotărârea – contează foarte mult“, spune Vicki Salemi, expert în probleme de carieră, care a lucrat în trecut pe postul de rectrutor al unor companii mari. „Din perspectiva angajatorului este mult mai ușor să înveți pe cineva o deprindere tehnică decât tot ce ține de inteligența emoțională.“

Bineînțeles, dacă vrei să aplici pentru un job care îți cere să ai un doctorat în microbiologie și tu ai terminat jurnalismul, s-ar putea să ai ceva probleme. Trebuie să fii realistă: „abilitățile tale de a gândi critic, de a lucra bine sub presiune, de a conduce oameni și a te încadra în buget vor cântări greu în candidatura ta, la orice job ai aplica.“

Pentru a-ți crește șansele într-un domeniu în care nu ai deloc experiență sunt câțiva pași pe care trebuie să-i faci

  1. Netwoking: Se spune că nu contează ce știi, ci, mai degraba, pe cine știi. Iar acest lucru se aplică foarte bine atunci când vrei să intri într-un domeniu nou. Când cunoști oameni din industrie, aceștia pot pune o vorbă bună pentru tine.
  2. Voluntariat: lucrurile pe care le înveți atunci când faci voluntariat îți pot fi de mare ajutor într-un nou domeniu. De exemplu, dacă vrei să intri în domeniul financiar, dar nu te pricepi deloc la cifre, poți lucra pro bono ca asistent trezorier al unei organizații locale.
  3. Abilități care se pot transfera: Găsește punți comune între domeniul actual și cel în care îți dorești să lucrezi și sublinează-le în CV și în scrisoarea de intenție.
  4. Cursuri online: poate că nu ai o diplomă în domeniul în care îți dorești să activezi, dar asta nu înseamnă că nu poți învăța totul despre el. Citește cărți, urmează cursuri și apoi vorbește despre asta la interviul de angajare.
  5. Crește-ți vizibilitatea în social media: poate tu nu vezi Facebook sau Twitter drept niște unelte de business, dar sunt foarte importante. Îți poți crea profilul în așa fel încât să se vadă pasiunea ta pentru noul domeniu – postează articole sau studii din domeniul de interes, conectează-te cu oameni din industrie.

Foto: outnow.ch

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro