De ce nu duci la îndeplinire rezoluțiile de anul nou? Iată 10 greșeli pe care le faci

Fie ca 2017 să fie anul în care duci la bun sfârșit toate rezoluțiile făcute de anul nou!

Toate ne-am făcut rezoluții la fiecare început de an și am sfârșit prin a nu le duce la îndeplinire. Ba mai mult, atunci când ni le-am pus în minte știam că n-o să ne ținem de ele. De ce se întâmplă așa? Schimbările sunt întotdeauna grele. Ai nevoie de multă motivație și ambiție pentru a face o schimbare majoră în viața ta. E bine să îți setezi ținte de anul nou, dar ca reușești să le duci și la îndeplinire trebuie să știi, mai întâi, unde greșești:

  1. Rezoluțiile tale sunt prea mari: te gândești „o să cheltuiesc mai puțin, o să mă antrenez mai mult, o să promovez la job…“. Toate sunt intenții foarte bune, dar creându-ți rezoluții prea mari sunt șanse să nu le duci la îndeplinire. Cheia succesului este să-ți setezi doar o țintă mare, nu trei, apoi să te gândești bine la ce înseamnă îndeplinirea lui ca să știi dacă poți să faci asta sau nu. Chiar te lași de ciocolată anul acesta? Greu de crezut. Mai bine spune-ți: „o să mânânc o bucățică odată la patru zile“.
  2. Rezoluțiile tale sunt prea vagi: trebuie să fii specifică când vine vorba de ce vrei să îndeplinești anul acesta. „Vreau să pun bani deoparte“ este o intenție foarte bună, dar e bine să stabilești parametrii pentru ca rezoluția ta să nu se piardă. Fii cât mai detaliată (câți bani vrei să pui deoparte pe lună?) și gândește-te la ce cheltuieli poți să renunți pentru a-ți pune planul în aplicare: Atunci când îți setezi rezoluții mici și specifice sunt șanse mari să le pui în aplicare și ai motiv pentru a sărbătorii progresul.
  3. Nu îți scrii rezoluțiile pe hârtie: persoanele care își notează rezoluțiile se simt mai responsabile și sunt șanse mai mari să le ducă la îndeplinire. Scrie-le pe o hârtie apoi lipește-o undeva la vedere și taie-le cu un marker pe măsură ce le îndeplinești.
  4. Îți ții rezoluțiile doar pentru tine: sunt șanse mai mari să îndeplinim ce ne propunem la începutul anului dacă facem ideile publice. Spune-i prietenei tale care sunt rezoluțiile de anul nou și ține-o la curent cu noutățile pe măsură ce obiectivele tale prind contur. Dacă aveți aceleași rezoluții cu atât mai bine: puteți lucra împreună pentru a le duce la îndeplinire.
  5. Rezoluțiile tale nu te inspiră: rezoluțiile nu sunt niște task-uri pe o listă. De multe ori se întâmplă să fim entuziasmate de intențiile noastre și să fim inspirate să ne facem timp pentru ele, dar după câteva săptămâni, când noutatea dispare, să uităm de ele cu desăvârșire. Și câteodată, rezoluțiile noastre nu sunt defapt … ale noastre. Sunt mai mult dorințele părinților, ale prietenilor sau ale șefului nostru. Analizează-ți bine rezoluțiile și păstrează doar ce simți că îți dorești cu adevărat să îndeplinești.
  6. Ignori micile succese: dacă atenția ta este canalizată doar către finalul rezoluției tale, te poți descuraja ușor când progresul ajunge într-o perioadă de platou, în care stagnează. Este crucial să recunoști și să recompensezi micile succese de pe drumul către marele final. Decât să aștepți până când slăbești cinci kilograme, mai bine felicită-te la fiecare kilogram pe care l-ai dat jos.
  7. Te cerți prea mult pentru momentele în care calci strâmb: 75% dintre cei care îți setează rezoluții la început de an, calcă pe bec în primele două luni. Important e cum te descurci în aceste momente: sunt persoane care se simt mult timp vinovate pentru greșeala lor și persoane care înțeleg că au greșit și se reîntorc la treabă. Ghici cine are mai multe șanse să își ducă la bun sfârșit țelurile? O greșeală nu trebuie să te facă să renunți la visul tău. Ba mai mult, ar trebui să analizezi de ce ai greșit pentru a preveni alte erori în viitor.
  8. Te bazezi pe alții să te împingă de la spate: Să le ceri prietenilor să te sprijine în realizarea țelului tău este bine, dar să te bazezi pe cineva prea mult pentru a face ceva duce la scăderea motivației. Poate că iubitul tău te motivează să te dai jos din pat dimineața pentru a ieși la alergat, dar ce te faci când e plecat din oraș? Pentru a-ți reaminti mereu cât de important este țelul tău, scrie-ți încurajări și lasă-le la vedere.
  9. Nu mai urmărești progresul: te gândești că nu mai are rost să ții un jurnal alimentar atunci când dieta merge foarte bine. Te-ai lasat de fumat de două luni și crezi că poți să reîncepi să ieși cu prietenii care încă mai fumează. Tehnicile pe care le aveai te-au ajutat să ajungi în acest punct, iar dacă renunți la ele sunt șanse mari ca tot țelul să se ducă pe apa Sâmbetei. Orice ai făcut până acum și a mers fă și în continuare!
  10. Nu crezi în tine: oamenii își setează obiective de care nu sunt siguri că le pot duce la îndeplinire. Dacă știi că ești capabilă să schimbi ceva în viața ta, crede în țelul tău din toată inima. Ai încredere în tine că poți să reușești! Dacă nu, regândește-ți obiectivul.

Foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro