Ce se întâmplă dacă adormi cu lentilele de contact

Dacă porți în mod regulat lentile de contact, șansele să fi adormit cu ele la un moment dat (sau chiar de mai multe ori) sunt destul de mari.

Toți știm că nu este recomandat de oftalmologi, dar știm și ce se întâmplă atunci când adormim cu ele?

Ca orice obiect străin sau substanță pe care o inserăm în corpul nostru, fie că este mâncare sau un medicament, trebuie să îi acordăm timp să se obișnuiască. Iar lentilele de contact sunt de ajutor, dar pot crea și senzația de arsură sau dimpotrivă, ne pot usca pupilele.

Lacrimile noastre au un PH diferit față de soluția pe care o aplicăm pentru lentilele de contact. Când aplici soluția, ochiul îți lăcrimează pentru a curăța soluția. Iar dacă ochii tăi sunt uscați, lentilele pot să îți producă o iritație. Atunci când clipim, lacrimile ne șterg corneea și ne ajută să o păstrăm curată. Dacă corneea este expusă la aer, ea se poate irita. Lentilele de contact au nevoie să fie hidratate odată ce sunt scoase din soluția lor, iar dacă ai ochii uscați, ele pot face mai mult rău decât bine.

Când dormim, corneea nu mai primește oxigen, care trebuie să o ajute să se mențină sănătoasă. Desigur, noi o putem proteja prin alte modalități – ca de exemplu prin venele de sânge – dar în timpul somnului nu este chiar de foarte mare ajutor. Lentilele de contact sunt o barieră între cornee și oxigen. Unele lentile pot să îți lase oxigenul să pătrundă, dar tot nu e suficient, și atunci te poți trezi cu hipoxie.

De asemenea, poți să crești șansele de a lua o infecție, pentru că bacteriile pot ajunge la cornee chiar și atunci când ai ochii închiși. În cel mai rău caz, îți poți pierde vederea.

Desigur, dacă se întâmplă să adormi într-o singură noapte cu lentilele de contact, este puțin probabil să experimentezi probleme serioase. Dar dacă devine un obicei frecvent sau dacă le lași intenționat în ochi înainte să adormi, riști să îți afectezi sănătatea. Dacă ochii ți se înroșesc, simți că e ceva ce te jenează sau sunt iritați mai tot timpul, iar pleoapa pare inflamată, ai suficiente semne care te trimit la doctor.

Dar ca să nu ajungi în acel stadiu, ar fi bine să-ți faci o rutină și să scoți lentilele de contact în fiecare seară înainte de culcare. Este cea mai sănătoasă opțiune.

Foto: Outnow.ch

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro