6 semne că sindromul tău premenstrual poate semnala ceva mai grav

Cel puțin un simptom al sindromului pre-menstrual afectează 85% dintre femei.

Dar ce se întâmplă când stările severe de disconfort sau stările de proastă dispoziție sunt mai dese decât erau de obicei? Se pare că aceste simptome pot semnala ceva mai grav.

O parte dintre femei petrec câțiva ani fără să realizeze că suferă de endometrioză, de sindromul ovarian polichistic, de tulburare disforică pre-menstruală sau de alte probleme majore de sănătate pentru că le confundă cu SPM. Dacă menstruația ta nu îți permite să funcționezi normal, nu înlătura perspectiva uneia dintre problemele de mai sus.

Iată șase dintre semnele care îți spun că sindromul tău pre-menstrual este mai grav decât pare. (Te sfătuim să mergi la doctor imediat.)

  1. Scurgerile de dinaintea perioadei menstruale

Un semn al endometriozei pot fi scurgerile de dinainte de perioada menstruală. Această boală poate cauza chisturi și poate duce chiar la infertilitate. Tot ea poate cauza și crampe severe înainte de menstruație, dar și amețeli, care sunt de obicei confundate cu SPM. Dacă ai o menstruație abundentă și dureri în timpul actului sexual, e cazul să-ți faci griji; acestea sunt alte două semne ale endometriozei

  1. Acneea sau creșterea excesivă a părului pe corp

Dezechilibrul hormonal asociat cu sindromul ovarian polichistic – caracterizat de un exces de androgeni –  poate duce la tulburări ale stării de dispoziție și alte sindrome SMP de dinaintea perioadei menstruale. Dar spre deosebire de SPM-ul obișnuit, pot duce la creșterea excesivă a părului pe față sau corp, a căderii părului sau a acneei.

  1. Perioade menstruale de scurtă durată

SMP combinat cu perioada menstruală de scurtă durată poate fi un semn al perimenopauzei – tranziția către menopauză. La femeile sub 40 de ani, aceste simptome pot fi un semn al o tulburării premature a ovarelor, care ar putea duce la o menopauză timpurie.

  1. Probleme emoționale care ar putea să îi dăuneze dispoziției tale

Dacă dispoziția îți afectează munca sau relațile, ar putea fi un semn al sindromului de tulburare disforică pre-menstruală, care include probleme mentale asociate cu SPM într-o formă mai severă. Aceste schimbări de dispoziție ar putea fi de asemenea și semn de anxietate sau depresie.
Ele pot apărea pe tot parcursul lunii, dar se vor intensifica înainte de perioada menstruală. Dacă SPM implică și problem emoționale mai serioase, atât de grave încât ai probleme cu somnul, mâncatul și chiar activitatea de la birou, ar putea fi semnul unei depresii.

  1. Crampe menstruale puternice

Crampele în timpul perioadei menstruale sunt normale, dar dacă activitățile de bază, precum mersul, îți dau amețeală, stări de vomă sau amorțeală în picioare, ele pot fi semnul endometriozei. Poți să treci ușor cu vederea această dispoziție dacă te gândești că e normal pentru perioada menstruală, dar e foarte important să o depistezi la timp, pentru că poate duce la infertilitate, chisturi ovariene și dureri cronice.

  1. Simptomele de după perioada pre-menstruală

Dacă unul dintre simptomele SPM pare că durează și după ce ți s-a încheiat perioada menstruală și încep să apară și în următoarele două săptămâni, cu siguranță nu se datorează perioadei. Dacă balonarea continuă și de-a lungul lunii, asta ar putea fi de la intoleranța la lactoză sau ar putea fi o dietă neechilibrată sau chiar un sindrom al colonului iritabil.

Dacă un pic de disconfort sau stare de iritabilitate în perioada menstruală e normală, este important să nu crezi că e vorba de doar atât. Dacă apar probleme mai serioase, este recomandat să mergi la doctor cât mai repede.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro