5 pași pentru mai multă energie și productivitate

Un nou gest capătă tot mai multă popularitate și se leagă de un subiect deloc complicat: trezitul de dimineață. Dar nu degeaba, ci pentru a-ți mări productivitatea pe timpul zilei și a optimiza orele de somn. Sună de necrezut? Poate nu ai auzit de fenomenul Early risers.

Bună dimineața (devreme)!
Ce crezi că au în comun Michele Obama și Anna Wintour? În afară de stilul vestimentar remarcabil, amândouă sunt persoane matinale și se trezesc la 4.30, respectiv 5 dimineața. Nu sunt cazuri izolate, însă. La o simplă căutare pe Google, vei găsi nenumărate articole și mărturii care atestă beneficiile unei dimineți începute devreme. Cei care au încercat această rețetă mărturisesc că timpul pe care îl câștigi îți oferă un sentiment de satisfacție și de control asupra orelor din zi, iar asta se traduce în mai multă productivitate.

Cam atunci când tu încă apeși butonul de snooze, Michelle și-a încheiat ora de sport, iar Anna, partida de tenis. La aceeași oră, Ivanka Trump deja a meditat, a mers la sală, a vizionat un discurs TED, a citit ziarul și le-a pregătit copiilor micul dejun.

Greu de înțeles cum ai putea face tu asta? „Anumite persoane sunt mai active dimineața, altele, seara – este genetic. Fiecare cronotip este mai eficient în diferite momente ale zilei“, explică Joëlle Adrien, neurobiolog și directoare de cercetări pentru Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare medicală. Ne putem ajusta cronotipul, însă asta implică o muncă progresivă și schimbarea rutinei de seară. Îți spunem cum te poți pregăti.

De cu seară…

Evită să bei cafea sau ceai negru după ora 15.00, caută o activitate care să te relaxeze (fă-ți un ritual din a bea ceai, de exemplu), ia o cină light și stinge luminile în dormitor. Poți îmbunătăți atmosfera cu un difuzor de uleiuri esențiale pentru relaxare, dacă îți plac aromele de cameră.

Stai departe de ecrane cu două ore înainte de culcare. Asta include televizor, smartphone sau tabletă, iar dacă îți este imposibil, ajustează-ți luminozitatea ecranului, în funcție de momentul zilei. Lumina albastră a ecranelor tulbură producția de melatonină, hormonul care controlează somnul.

La ce oră îți setezi alarma? Există mai multe aplicații precum Sleep Time sau Sleep Cycle, care urmăresc ciclurile noastre nocturne și ne ajută să ne trezim când este cel mai recomandat și anume, în stadiul ușor al somnului.

La început de zi…
Ca să scapi de senzația de amorțeală, pune muzică antrenantă și începe ziua cu un dans, câteva genuflexiuni sau exerciții de stretching. Așa vei elibera endorfine, te vei energiza și vei fi mai bine dispusă. În loc de cafea, bea vestitul pahar cu apă călduță cu lămâie și așteaptă jumătate de oră până la micul dejun. Ai liber să copiezi orice alt obicei crezi că îți va face dimineața mai plăcută, fie că te pui la curent cu știrile sau privești un discurs TED.

Creează-ți ritualuri zen

Printre obiceiurile de bază ale celor care se trezesc devreme: meditația și yoga. Dacă esti sceptică în privința activităților cu aer mistic, află că există și variante foarte eficiente, să le spunem căi de mijloc. Printre acestea, simpatica aplicație Headspace (headspace.com) care te ghidează în practica meditației, gratuit, timp de 10 zile, oriunde și oricând ai 10 minute libere, cu exerciții simple de respirație și de conștientizare.

Pentru echilibrul tău interior, yoga la căldură poate fi o metodă excelentă de a combate stresul și anxietățile fiecărei zile. „Yoga este bună pentru că îți amintește că trebuie să fii bun cu propria persoană, atent la tine și la felul în care te simți. Nu încape îndoială că este bună și pentru fizic – pentru că vei arde până la 700 de calorii, pe ședință, și exercițiile te vor flexibiliza și întări – dar reprezintă, de asemenea, un refugiu mental fenomenal – o cale de a calma mintea și de a îmbunătăți starea de spirit,“ spune Nick Higgins, co-fondator Hotpod Yoga. Bonusul? Căldura te va face să transpiri mai mult decât la un antrenament obișnuit! „Transpirația curăță porii – lucru ce previne acumularea de sebum pe piele – și reduce inflamațiile care provoacă îmbătrânirea pielii“, explică Nick. Pentru asta, ai la îndemână aplicația Hotpod Yoga (hotpodyoga.ro).

Foto Neumann Alexander

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro