Despre accesorii cu Otilia Mihalcea, creatoarea bijuteriilor Oval

Făcuserăm deja o pasiune pentru inelele delicate și pentru accesoriile deopotrivă rafinate și îndrăznețe, semnate Oval, așa că vestea că Otilia este câștigătoarea Premiului pentru design de accesorii în cadrul International Fashion Showcase 2016 de la Londra ne-a bucurat peste măsură. Motiv suficient de bun să o convocăm la o discuție glam.

Cum ar arată un scurt CV al Otiliei Mihalcea pentru cei care nu îți cunosc încă munca?

Am absolvit facultatea de arhitectură din București, dar am început lucrul ca grafic designer în ultimii ani ai acesteia. După 10 ani de publicitate am sincronizat ieșirea mea din agenție cu decizia de a face bijuterie. 2013 fost un an plin. Atunci a apărut și Oval.

Care au fost sursele de inspirație pentru colecția de bijuterii Neotectonics?

Tema tezaurului Dacic a venit să unească patru designeri pentru expoziția Lost Found Lost prezentată la Londra în cadrul International Fashion Showcase. Nu mi-a fost ușor, îmi stă în fire să contrazic orice temă. Poate un obicei rămas din anii de publicitate, poate mai vechi de atât. Când s-a făcut liniște am căutat ceva ce are încă sens pentru mine, 2000 de ani mai târziu. Și m-am trezit lucrând iar cu senzația lipsei în varianta ei mai optimistă, a dubiului dar și speranței că pământul încă ascunde (sau nu?) părți de tezaur. Am prelungit sinusoida colecției trecute în ritmul reliefului și am închis-o în forma abstractă, prelucrată și recurenta a ovalului.

Ce materiale ai folosit, cum le-ai ales, ce poveste spune această colecție?

Mi-am dorit o colecție aurie. Dar și volume mari. (Observ, uitându-mă în urmă, colecțiile mele cresc în mărime. Poate următoarea expoziție este una de sculptură.) Sunt bucăți de munte turnate în bronz și panglici de alamă care le adună într-un cadru clar, nou, confecționat; introduse în baie de aur. Este o colecție care negociază vizibilul cu ce se ascunde, natura cu abstractizare ei prin epurări succesive.

Cum arată o zi în atelierul Oval?

Atelierul este acum în Cotroceni, la un loc cu școala de bijuterie pe care am absolvit-o: Assamblage. Am o masă a mea și două colege de cameră care nu-mi seamănă. Și asta e foarte bine. Cursurile se țin în camera de lângă și două etaje mai jos sunt câțiva vrăjitori care îți schimbă ceara în aur. Al tău sau al clientului. Și biroul lui David Sandu care e și acolo și peste tot. Am un șorț de Ana Alexe. Cu el încep. Apoi e haos sau disciplină, în funcție de zi. Pornesc de pe hârtie și mă împotrivesc mult când socoteala nu e aceeași. Dar încep să învăț și că nepotrivirile te duc unde nu te aștepți. Închei brusc la 15:47.

Există o bijuterie celebră pe care visezi să o deții?

Ah. Am o pasiune pt Giampaolo Babetto, Bruno Martinazzi și Marc Monza.

Povestește-mi un pic despre experiența acestei ediții International Fashion Showcase 2016 și despre premiul Emerging Talent Awards pe care l-ai obținut.

Am început clasic într-o criză de timp legată de conceperea și producerea unei noi colecții, închegarea expoziției, sesiuni foto, tipar. Am fost pe multitasking toți, eu am făcut și partea de grafică, Ioana Ardelean este unul din designerii participanți la expoziție, lângă Adelina Pecan și Andreia Popescu, dar și proiectant pentru aceasta, alături de David Sandu care este curator. La Londra, Somerset House, clădirea care a găzduit evenimentul, este un palat cu o incintă imensă. IFS 2016 are loc în aripa de vest și pentru prima oară aici. În total sunt 24 de țări participante, deși în camera principală sunt cei de la categoria Next In Line, care expun o singură piesă. Apoi sunt camere-țări. România a venit curajos cu o expoziție de bijuterie contemporană, în cadrul unui eveniment de modă. Sunt mulți care intră și se miră. Mulți care spun că aici e liniște și că pot respira. Și tot mulți sunt foarte curioși. Prima zi a fost pentru juriu și oameni din industrie, presă. Aici au fost emoții dar am primit înapoi recunoaștere avizată. Peste o săptămână de vizite dintre cele mai interesante a avut loc premierea. Speram să luăm un premiu pentru expoziție dar în schimb au inventat un premiu nou pentru designer de accesorii. L-am primit cu emoții la limita anxietății. Dar și cu un zâmbet mare cât buchetul de imortele.

Îmi poți povesti un pic despre trendurile la nivel internațional în materie de bijuterie?

Mi-ar plăcea să spun că nu știu de ele. Căci nu cred în „la modă“ și sper ca bijuteriile mele să existe în afara timpului. Dar ochiul flămând își apropie imaginea și o așează frumos în inconștient și nu doar. Așa că pot spune că bijuteriile Oval urmează trendurile frumosului pe care îl recunosc eu.

Care sunt designerii pe care i-ai remarcat la rândul tău la International Fashion Showcase 2016?

Multe din obiecte sau colecții erau foarte expansive. Când te reprezinți printr-o singura piesă este greu să nu o transformi în instalație. Așa că mi-au rămas în minte doi designeri mai liniștiți: o fată din Austria pe nume Pia Bauernberger și brandul Bodice din India.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro