Cum îţi îngrijeşti pielea iarna

Odată cu gradele din termometre, şi nivelul de hidratare al pielii scade vertiginos în timpul iernii. Îţi spunem cum să faci faţă anotimpului rece.

În fiecare lună de iarnă, cu rigurozitatea cu care cei mici așteaptă ninsoarea, beauty-editorii scriu despre pielea uscată. Majoritatea articolelor spun aşa: vremea necruţătoare, căldura insuportabilă din casă şi duşurile lungi şi fierbinţi îţi lasă pielea uscată-uscată. (Aici sunt invocate şi tot felul de reptile care să ilustreze mai bine gravitatea problemei.) Sunt aduse în discuţie nişte creme hidratante, un umidificator eficient şi cu asta basta.

OK, fenomenul pielii uscate nu trebuie să fie mereu marcat cu un titlu alarmant, dar există anumite lucruri care te pot surprinde. Am adunat câteva dintre informaţiile pe care este musai să le cunoşti pentru a scăpa „cu faţa curată.“

Unde a început totul
Dacă ar trebui să personificăm pielea în această perioadă a anului, cu siguranţă ar fi un personaj căruia îi este o sete teribilă şi cere apă cu disperare. Ce se întâmplă în straturile pielii nu este prea simpatic, dar chiar ajută să ştii cum funcţionează lucrurile şi care sunt cauzele problemelor.

1 Vremea rece, birourile în care se menţine o temperatură ridicată, produsele dure de curăţare şi duşurile lungi sunt cele mai comune cauze ale pielii uscate, spun dermatologii. Toţi aceşti factori slăbesc proteinele care formează celulele pielii şi erodează lipidele şi grăsimile care le unesc. Prin aceste goluri este pierdută apa din straturile pielii, iar deshidratarea îşi face simţită prezenţa.

2 Ca un efect secundar al deshidratării, enzimele exfoliante, care sunt prezente în mod natural în piele, nu mai funcţionează în parametri optimi. Din această cauză, celulele moarte rămân pe suprafaţa pielii în loc să se desprindă, aşa cum se întâmplă atunci când pielea este sănătoasă. Ei bine, această acumulare de celule absoarbe lumina, în loc să o reflecte.

3 Prin acele mici goluri formate în bariera de protecţie a pielii, care sunt responsabile şi pentru pierderea apei, este foarte uşor să pătrundă particule iritante – cum este parfumul din crema de mâini – care activează fibrele nervoase din piele şi transmite celulelor imunitare să producă histamină, responsabilă pentru acea mâncărime insuportabilă. O barieră de protecţie a pielii compromisă va permite şi pătrunderea în piele a radicalilor liberi, care pot accelera procesul de îmbătrânire.

Îţi usuci pielea. Opreşte-te!
Cele mai banale obiceiuri care dezechilibrează hidratarea:

Băutul apei din sticlă.
Pe măsură ce moleculele de apă de pe buze se evaporă, elimină şi o parte din apa din ţesuturi. Protejează-ţi buzele cu un balsam emolient sau bea apă cu un pai.

Purtarea textilelor dure
Lâna şi materialele sintetice pot fi iritante pentu cineva cu pielea sensibilă. Poartă o bluză dintr-un material moale pe sub acestea.

Evitarea protecţiei solare
Chiar şi iarna, ultravioletele pot interfera cu bariera de protecţie a pielii, pot reduce nivelul ceramidelor şi pot diminua capacitatea ţesuturilor de a menţine hidratarea. Foloseşte un produs cu SPF 30 (sau mai mare) în fiecare dimineaţă.

Ştergerea unei manichiuri rezistente
Cu cât ţii mai mult pielea în contact cu dizolvanţii pentru lac de unghii, cu atât usuci mai tare pielea. Ai grijă ca acestea să nu conţină acetonă şi foloseşte o cremă atât înaintea manichiurii, cât şi după.

Foloseşte mereu loţiunile hidratante pe pielea abia ştersă de apă. Ai mai auzit acest lucru, cu siguranţă, dar ştiai că ai un răgaz de trei minute pentru a obţine rezultate excelente?

Cum se aplică produsele hidratante

Câteva mişcări-cheie care pot spori efectul cremelor folosite.

– Îndepărtează celulele moarte, care împiedică pătrunderea formulelor emoliente în profunzimea pielii. Ai grijă să foloseşti un exfoliant delicat o dată sau de două ori pe săptămână.

Foloseşte totdeauna loţiunile hidratante pe pielea abia ştersă de apă. Ai mai auzit acest lucru cu siguranţă, dar ştiai că ai un răgaz de trei minute pentru a obţine rezultate excelente? Dacă aştepţi mai mult de atât, nivelul de hidratarea se dezechilibrează înainte să apuci să îl imprimi pielii.

– Aplică produsele hidratante cu uşa de la baie închisă – în acest fel vei păstra umiditatea din încăpere. Humectanţii din creme te vor ajuta să transporţi acea apă şi în ţesuturile pielii.

– Spray-urile ajung acolo unde mâinile nu pot. Poţi să schimbi recipientul uleiului de corp cu unul cu pulverizator şi să îl foloseşti chiar în cabina de duş/ cadă după ce ai oprit apa. Nu doar este mai uşor de folosit în acest mod, dar vei evita şi împrăştierea produsului prin camera de baie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro