Este bun uleiul de cocos pentru ten? Ne răspund specialiștii

Uleiul de cocos este unul dintre acele produse pe care toată lumea le ridică în slăvi. Este ca un panaceu pentru păr și piele, iar unii aleg să îl pună și în mâncare. Totuși, în ultima perioadă au început să apară păreri controversate, iar multe persoane care au pus ulei de cocos pe față au avut neplăcuta surpriză de a se trezi cu o mulțime de coșuri a doua zi.

Așadar, după câte auzim dintr-o parte și din alta, nu putem decât să ne întrebăm: este bun uleiul de cocos pentru ten? La această întrebare a răspuns doctorul Yannis Alexandrides, pentru GLAMOUR UK.

„Uleiul de cocos are proprietăți hidratante și este foarte asemănător cu o cremă hidratantă, poate fi folosit pentru a hidrata pielea, fără să fie nevoie de alți aditivi precum alcoolul. Este, de asemenea, un antimicrobian natural, așa că este minunat pentru a ucide orice bacterie de suprafață care se adună pe fața ta în timpul zilei”, spune Alexandrides.

Totuși… „este un hidratant care ocluzionează, așa că hidratează capturând umezeala sub piele și, practic, astupând porii; din această cauză, dacă ai tenul presdispus la acnee, poate adesea să facă mai mult rău decât bine. Una dintre principalele cauze ale acneei este uleiul în exces (sebumul în exces sau uleiul pielii poate bloca porii, iar acest blocaj este cel care duce la erupții); în consecință, dacă pui mai mult ulei pe piele acest lucru poate duce la blocarea foliculilor de păr și, eventual, poate duce la inflamație și erupții”, mai explică doctorul.

Ce efect are uleiul de cocos asupra tenului gras?

„Uleiul de cocos este comedogenic, ceea ce înseamnă că are tendința de a astupa porii; acest lucru pentru o persoană cu tenul gras poate însemna mai mulți pori astupați și mai multe răni acneice”, spune Alexandrides.

Totuși, dacă ai tenul uscat, nu te grăbi să arunci uleiul de cocos la gunoi. „Cel mai mare beneficiu al uleiului de cocos vine de la proprietățile sale hidratante. Creează o peliculă pe piele care împiedică pierderea apei, iar în cele din urmă funcționează ca o barieră, ceea ce poate fi bine pentru pielea uscată. Este de asemenea făcut dintr-o combinație unică de acizi grași; conține acid lauric, care poate penetra pielea așa cum alte uleiuri nu o fac”, mai explică doctorul.

Ce fel de ulei de cocos poți integra în rutina ta de beauty?

Dacă ai citit riscurile de mai sus și ai concluzionat că totuși uleiul de cocos poate fi benefic pentru tine, află care este cel mai potrivit pentru a-l integra în rutina ta de beauty. „Există tipuri diferite de ulei de cocos, extra virgin și fracționat. Cel extravirgin a trecut printr-o procesare limitată și tinde să fie mai bogat în nutrienți și antioxidanți decât un ulei rafinat. Este solid la temperatura camerei, ceea ce înseamnă că este prea mult pentru tenul gras”, spune Alexandrides.

Ce uleiuri poți folosi dacă ai tenul gras?

Dacă ai tenul gras și ai renunțat la ideea de a folosi ulei de cocos, iată ce alternative ai. „Dacă ai tenul gras și predispus la acnee, există alte câteva opțiuni precum uleiul de alune de pădure și uleiul de semințe de struguri, care sunt de asemenea hidratante. Totuși, la fel ca în cazul oricăror alte uleiuri, dacă adaugi și mai mult ulei pe un ten uleios sau predispus la acnee crești riscul de a astupa porii”, concluzionează doctorul.

Foto: Pixelformula

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro