Alfabet de skincare: B de la BHA

Reușești să descifrezi eticheta cu ingrediente de pe produsele de skincare? Știi ce face acidul hialuronic? Sau care este diferența dintre AHA și BHA? După ce vei parcurge tot alfabetul de skincare pe care ți l-am mai pregătit, ingredientele cosmetice nu vor mai avea niciun secret pentru tine!

Ai citit de multe ori pe ambalajele produselor cosmetice termenul BHA. Sau poate în articolele care vorbesc despre acnee, despre exfoliere sau pur și simplu despre cum poți obține o piele frumoasă. Dacă încă nu știi ce reprezintă, elucidăm noi misterul pentru tine și sigur vei căuta mai des acest ingredient după ce afli ce magie poate face.

Ce este BHA?

BHA, cunoscut de asemenea și ca acid salicilic, este un acid beta-hidroxi – un derivat al aspirinei.

La ce se folosește?

Acidul salicilic are multiple întrebuințări, dar în domeniul de skincare luptă împotriva acneei, grație proprietăților sale antiinflamatorii, antimicrobiene și exfoliante. Are abilitatea de a penetra pielea, astfel exfoliază porii în profunzime, însă acționează și la suprafața pielii, îndepărtând celulele moarte. Concentrațiile între 0.5-2% sunt sigure și pentru a fi folosite acasă.

Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii BHA

Pentru că este solubil în ulei, BHA este eficient la curățarea porilor de sebum și impurități fără exfoliere mecanică (scrub). Tratează imperfecțiunile existente, dar previne și eventualele erupții neutralizând bacteriile din pori înainte să se manifeste sub forma acneei sau a punctelor negre. Alte beneficii includ îmbunătățirea elasticității pielii, a producției de colagen și a funcționării barierei naturale a pielii.

Pe de altă parte, folosirea BHA prezintă și câteva dezavantaje. Acești acizi pot usca pielea, astfel se potrivesc mai degrabă doar tenurilor grase și mixte. În plus, pot apărea iritații, așa că este indicat să le introduci treptat în rutina ta de skincare. Cel mai bine testezi produsul pe o porțiune de piele de pe mână înainte să îl aplici pe față, pentru a testa reacția pielii tale.

În ce produse poate fi găsit BHA

Acidul beta-hidroxi poate fi găsit într-o varietate largă de produse de skincare, de la soluții de curățare până la măști pentru față. Cel mai bine funcționează dacă este aplicat înainte de serum sau crema hidratantă, așa că optează pentru o soluție de curățare a feței care să conțină BHA și pe care să o masezi bine pe față timp de câteva minute.

Foto: Shutterstock

Taguri:
Abonează-te la newsletter