9 greșeli pe care le faci atunci când îți speli părul

În teorie, mersul pe bicicletă, coacerea unei prăjituri sau spălatul părului sunt activități care par simple. Practica este însă un pic mai complicată. Spălarea corectă a părului înseamnă mai mult decât spălare, clătire, aplicarea balsamului și apoi pulverizarea șamponului uscat.

Dacă procesul este făcut în mod greșit (căci există o modalitate eronată), părul se poate decolora, usca, pierde din vitalitate și se poate îngrășa mai repede. Vestea bună? Cu mici schimbări în rutina de frumusețe, îi poți reda strălucirea și sănătatea.

Iată nouă dintre greșelile pe care le poți face atunci când îți speli părul:

1. Nu îți umezești părul corespunzător
Atunci când te grăbești, ai tendința să sari anumiți pași. Să-ți bagi capul sub duș sau chiar sub robinet la chiuvetă nu este suficient ca să-ți umezești părul, iar șamponul în cazul de față, își pierde din eficiență. Părul nu poate fi curățat la fel de bine dacă nu este suficient de umed.

2. Folosești apă fierbinte
Știm că nimic nu se compară cu un duș lung, cu aburi. Dar în același timp în care tu te bucuri de el, s-ar putea ca ombre-ul tău să nu fie la fel de mulțumit. Apa fierbinte deschide cuticula părului iar proteinele din keratină, factorii naturali de hidratare și moleculele de culori încep să dispară. Când cuticula părului se deschide, părul are tendința să se încrețească și să-și piardă din rezistență și culoare. Chiar și când el nu este vopsit, apa fierbinte tot îl afectează. Folosirea apei mai călduțe ajută la menținerea cuticulei închise.

3. Îți masezi excesiv scalpul
Dacă motivul pentru care-ți place să te tunzi este pentru că iubești masajul din timpul spălării, nu e o problemă. Dar masarea scalpului la fiecare spălare nu îți face deloc bine. Părul ud este mai predispus la rupere, așa că trebuie să te porți delicat cu el când îl speli. Frecatul agresiv al scalpului ar putea să producă foarte mult ulei (la fel cum frecatul feței poate să-ți predispună tenul la îngrășare), de aceea este indicat să masezi scalpul de la frunte către ceafă, pe laterale.

4. Aplici șampon și balsm pe toată suprafața părului
Șamponul și balsamul servesc scopuri diferite, astfel și zonele în care trebuie să le folosești variază. Șamponul este cel care curăță, așa că trebuie să-l aplici în zonele în care părul tău se poate murdări și îngrășa, și anume la rădăcini, cu atât mai mult dacă folosești șampoane uscate. Balsamul este cel care trebuie aplicat pe zonele uscate ale părului, de la jumătatea părului către vârfuri.

5. Omiți în totalitate balsamul
Balsamul este deseori blamat pe nedrept, pentru că, spun unii, ar îngrășa părul sau l-ar face să își piardă din volum. Asta se întâmplă doar atunci când aplici balsamul pe rădăcini, unde nu îi este locul. După curățare, pielea capului își recapătă uleiurile naturale, dar vârfurile rămân uscate, motiv pentru care trebuie să folosim balsamul. În plus, acesta îi oferă părului o senzație de catifelare și reduce șansele de a se rupe când îl perii sau îl coafezi. Aplicarea corectă a balsamului se face de la vârfuri (care sunt cele mai predispuse la rupere) și se răspândește înspre mijlocul părului.

6. Folosești un șampon care conține sulfați
Sulfații (care îi oferă șamponului caracterul spumos) au fost în ultimii ani în atenția presei datorită zvonurilor cum că ar cauza cancer, ceea ce nu este adevărat. Studiile au arătat că nu sunt periculoase, dar dacă se poate, să fie evitate mai ales dacă te vopsești. Șampoanele fără suflați sunt mult mai blânde cu părul și țin cuticula cât mai strânsă, astfel încât părul să nu se decoloreze atât de ușor.

7. Grăbești procesul de spălare
Se-ntâmplă ca în unele dimineți să nu ai timp să-i acorzi părului tău atenția cuvenită, iar spălarea lui să dureze mai puțin de două minute. Ceea ce e greșit. Femeile obișnuiesc să folosească prea mult șampon, de asta trebuie să fii foarte atentă când îl clătești de pe scalp. Dacă lași produsul acolo până la următoarea spălare și te folosești de produse de styling și șampoane uscate între timp, se poate ca scalpul să se irite și părul să devină încurcat.

8.Folosești șampoane cu mult prea multe îmbunătățiri
Multe dintre noi nu realizăm că agenții balsamului și siliconul din șampon lasă în urmă un păr lipsit de strălucire. Ingredientele din șampoanele care conțin prea mulți astfel de agenți pot bloca foliculii, pot împiedica creșterea părului și chiar duce la căderea lui. Tot ce trebuie să facă un șampon este să curețe. De volum, strălucire și hrănirea părului se ocupă balsamul.

9. Îți desprinzi părul din coadă și apoi te bagi sub duș
Acordă-i părului tău mai mult timp înainte de a-l spăla. Perierea părului înainte de spălare ajută la îndepărtarea prafului și a sebumului, mai ales dacă părul nu a fost spălat de câteva zile. Cu atât mai mult cu cât te va ajuta la rezistența părului și îl va face mai ușor de spălat.

Foto: Yannis Vlamos

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe glamour.ro